Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elszabadult a pokol Franciaországban: lángba borult az ország, teljes a káosz - videók

pension welfare politics government demonstration TOPSHOTS Horizontal
Protesters stand around burning barriers during a demonstration on Place de la Concorde, as the Eiffel tower is seen in the background, after the French government pushed a pensions reform through parliament without a vote, using the article 49,3 of the constitution, in Paris on March 16, 2023. - The French president on March 16 rammed a controversial pension reform through parliament without a vote, deploying a rarely used constitutional power that risks inflaming protests. The move was an admission that his government lacked a majority in the National Assembly to pass the legislation to raise the retirement age from 62 to 64. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Káosz, gyújtogatások és elképesztő erőszak - így reagált Franciaország arra, hogy a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó törvénytervezetet Emmanuel Macron francia elnök parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki, mert elfogadásához nincs biztosítva a többség a nemzetgyűlésben. A francia hatóságok az este folyamán 217 embert vettek őrizetbe. 
Vágólapra másolva!

A francia hatóságok csütörtök este 217 embert vettek őrizetbe Párizsban a nyugdíjreform elleni tüntetésen - közölte a France Info műsorszolgáltató rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Hatalmas az ellenállás Macron nyugdíjrefomrjával szemben Forrás: AFP/Alain Jocard

A beszámoló szerint a Párizs központjában lévő Concorde téren, a parlament alsóházi üléstermének közelében zavargások törtek ki.

Helyi médiatudósítások szerint a rohamrendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be a tér megtisztítására.

A tüntetők egyebek mellett fapallókat gyújtottak fel és megdobálták a rendőröket.

A téren a nyugdíjreform mintegy hatezer ellenzője gyűlt össze, amikor az összecsapások kitörtek.

Nem volt szavazás

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt többség a törvénytervezet elfogadásához. A francia alkotmányban van egy külön cikkely, amely ezt lehetővé teszi.

Macron döntése nagyon kemény ellenállást váltott ki Forrás: AFP/Thomas Samson

A kormány úgy döntött, hogy végrehajtja Macron elnök legfontosabb reformtervezetét, amely a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését irányozza elő 62-ről 64 évre. A reform bevezetését még mindig meg lehet akadályozni egy, a kormány elleni bizalmatlansági szavazással.

Forrás: AFP/Loic Venance

Tiltakozások törtek ki más francia városokban is, többek között Marseille-ben, Dijonban, Nantes-ban, Rennes-ben, Rouenban, Grenoble-ban, Toulouse-ban és Nizzában.

A szakszervezetek jövő csütörtökre újabb országos sztrájkot és tiltakozó akciót hirdettek. A reformjavaslat ellen már korábban is több millióan vonultak az utcákra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről