Rendben zajlik a török elnökválasztás második fordulója

Isztambul, törökország
Isztambul a világ egyetlen olyan városa, ami két kontinensen helyezkedik el.
Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint délig, közép-európai idő szerint délelőtt 11 óráig rendben zajlott az elnökválasztás vasárnapi második fordulója Törökországban, nem érkezett hír rendbontásról.
Vágólapra másolva!

A második forduló, amelyben Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással, azért vált szükségessé, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie.

Most vasárnap már csak a legjobban szereplő két jelölt méretteti meg magát.

A 18. életévüket betöltött állampolgárok helyi idő szerint reggel 8 órától (közép-európai idő szerint 7 órától) délután 17 óráig (közép-európai idő szerint 16 óráig) járulhatnak az urnákhoz.

Isztambul a világ egyetlen olyan városa, ami két kontinensen helyezkedik el Forrás: Shutterstock/Seqoya

Az 1961 óta érvényben lévő választási törvény értelmében helyi idő szerint este 18 óráig az összes sajtóorgánumban tilos magára a választásra, valamint annak eredményére vonatkozó mindennemű hír, találgatás és megjegyzés közzététele. Ez vonatkozik a részvételre is. A török média többnyire olyan információkat közöl, hogy az állampolgárok mit vigyenek magukkal a szavazóhelyiségekbe, valamint milyen egyéb, az alkohol eladására és nyilvános fogyasztására, továbbá fegyverviselésre vonatkozó megszorítások vannak érvényben éjfélig az országban.

Egyelőre sem Erdogan, sem Kilicdaroglu nem adta még le a szavazatát.

Este 18 és 21 óra között a sajtóorgánumok kizárólag a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) választási információit hozhatják nyilvánosságra. Az YSK a médiát érintő korlátozásokat a tervek szerint este 21 órakor oldja fel, bár dönthet úgy is, hogy ezt az időpontot korábbra hozza.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje voksolni érkezik Isztambulban 2023. május 14-én, a török elnökválasztás első fordulójának napján Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

A külföldön élő törökök május 20-a és május 24-e között szavazhattak Törökország diplomáciai külképviseletein, de a török vámkapuknál, tehát a nemzetközi repülőtereken és az ország határállomásain vasárnap délután 17 óráig még ők is voksolhatnak.