Rekordmeleget mértek Kínában, volt ahol 40 fok volt

Vágólapra másolva!
Több észak-kínai városban rekordmeleget mértek júniusban, ami megterhelte az ország villamosenergia-ellátását is, emiatt a hatóságok pénteken vészhelyzeti gyakorlatokat kezdtek.
Vágólapra másolva!

Kínában március óta a megszokottnál magasabb hőmérsékleti adatokat mérnek. A meteorológusok szélsőséges időjárási körülményeket jósoltak az egész ország területére, amelyek felülmúlhatják a tavaly több mint két hónapon át tartó hőséghullámot.

Az állami média közlése szerint a Hopej tartománybeli Sicsiacsuang lett az első tartományi főváros az évben, ahol csütörtökön a hőmérséklet elérte a 40 Celsius-fokot.

Helyi idő szerint péntek reggel tíz órára a kínai központi meteorológiai hatóság számos riasztást adott ki hőség miatt.

Pekingben várhatóan szombatra a hőmérséklet megközelítheti a 37-39 Celsius-fokot,

és a tiencsini meteorológiai obszervatórium is megemelte a riasztási szintet, mivel a hőmérséklet várhatóan a 40 Celsius-fokot is elérheti.

A tartós hőség már most megterhelte az ország elektromos hálózatát, és néhány dél-kínai város a fogyasztás visszafogására szólította fel a lakosságot.

A kínai nemzeti energiahivatal csütörtökön áramellátási vészhelyzeti gyakorlatot szervezett a kelet-kínai állami hálózaton.

A kelet-kínai régiós hálózat, amely olyan gazdaságilag fontos városokat lát el árammal, mint Sanghaj és Hangcsou, ezen a nyáron több mint 397 gigawattos (GW) csúcsfogyasztásra számít.

Ez meghaladja Japán teljes villamosenergia-termelési kapacitását.

Sanghajban az utóbbi száz év legmelegebb májusi napját regisztrálták múlt hónapban.