Itt vannak a drámai részletek az ukrán ellentámadásról

Ukrajna, Oroszország, háború, rakéta,
DONETSK, UKRAINE - MAY 09: Artillery rocket units of the mechanized brigade of the Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk region, where the country's most intense clashes occur, amid Russia and Ukraine war in Donetsk, Ukraine on May 09, 2023. (Photo by Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Komszomolszkaja Pravda fronton harcoló orosz katonákat szólaltatott meg, akik szerint az ukrán ellentámadás ugyan valóban érezhető, azonban még a Szurovikin-vonalat, vagyis az oroszok által kiépített védelmi vonalat sem voltak képesek elérni a légierő és a tüzérség folyamatos munkájának köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Novoszelka település közelében jelentősebb ukrán támadás indult, ezt sikerült elhárítani. Ezen kívül az orosz katonák beszámolója szerint az ukránok egyelőre több helyszínen is kisebb csapásokkal próbálkoznak, azt akarják kideríteni, hogy hol a leggyengébbek az orosz védelmi vonalak.

Súlyos veszteségekkel indult az ukrán ellentámadás Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Mozgás szerintük viszont az elmúlt időszakban inkább az orosz és nem az ukrán oldalon látható. Az orosz hadsereg folyamatos drónbevetésekkel, légicsapásokkal és tüzérségi lövedékekkel próbálja szétverni az ukrán offenzívát.

Dimitrij Drozsdenko katonai szakértő a Komszomolszkaja Pravda rádióadásában beszélt arról, hogy az ukránok egyhetes ellentámadása után minden bizonnyal változások következnek majd be a műveletek irányvonalában. Az orosz védelmi hivatal szerint eddig több ezer ukrán katona halt meg, azt pedig a nyugati országok sem titkolják, hogy valóban nagyok az ukrán veszteségek.

Ráadásul eddig a nyugati fegyverek sem hozták el a kijevi rezsim által várt fordulatot a fronton. Az oroszok Leopard tankokat és amerikai Bradley harckocsikat is kilőttek.

Az ukránok az orosz értesülések szerint négy különböző irányból támadnak, viszont arról is érkeztek információk, hogy a nagy veszteségek miatt bizonyos alakulatok rendkívül tapasztalatlan katonákból lettek összerakva. Az oroszok eközben precíziós rakétákkal lövik az ukrán fegyver- és lőszerraktárakat, a támadókra pedig az összehangolt tüzérségi csapások, aknamezők, kamikaze drónok és a gyakorlatilag teljesen ép orosz légierő vár.

Az ukránok nyugati szövetségesei is egyre borulátóbbak. A német védelmi miniszter például arról beszélt, hogy nem tudnak elegendő Leopard tankot küldeni az oroszok által kilőttek pótlására. Daniel Davis nyugalmazott amerikai ezredes pedig nemrég egy interjúban jelentette ki, hogy Washington Oroszország meggyengítésére irányuló terve éppen az ellenkezőjét érte el.

A nyugati fegyverek eddig csődöt mondtak Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Szerinte minél tovább folynak a harcok, annál erősebb lesz Oroszország, hiszen egységeik és tisztjeik folyamatos tapasztalatot szereznek, miközben felpörgött az orosz hadiipar, az új fegyverek gyártása és fejlesztése.

Douglas McGregor, az amerikai védelmi miniszter korábbi főtanácsadója hasonlóan vélekedett. McGregor azt mondta, hogy az Egyesült Államok súlyosan tévedett Oroszországgal kapcsolatban. Az amerikai véleményt az arrogancia vezényelte. Hozzátette, hogy az oroszok az elmúlt 30 évben a világ legerősebb hadseregét hozták létre.

Vlagyimir Putyin nemrég az ukrán ellentámadással kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ukránok a front egyik részén sem értek el áttörést, eközben pedig hatalmas veszteségeket szenvedtek, sokkal nagyobbakat, mint az oroszok.

Putyin kiemelte, hogy az ukrán veszteségek egy olyan szinthez közelítenek, amit már katasztrofálisnak lehet nevezni.

Szerinte a sebesült ukrán katonák fele meghal, de még nagyobb a veszteség a járművek tekintetében. Az orosz elnök kiemelte, hogy az ukránok a külföldről kapott felszerelés 25-30 százalékát elvesztették egy hét leforgása alatt.

Nyugati sajtóértesülések szerint csütörtökön az oroszok drónokkal támadták Odesszát is. Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy legalább 18 orosz drónt semmisítettek meg. Az orosz hadsereg emellett vérdíjat tűzött ki a nyugati tankokra és repülőgépekre, vagyis a katonák pénzt kapnak minden egyes megsemmisített nyugati eszköz után.