Mégsem volt teljesen üres a kétszáz éve elrejtett időkapszula - videó

Vágólapra másolva!
Az Origo egy korábbi cikkben már beszámolt arról, hogy egy 1820-ban elrejtett titokzatos időkapszulát nyitottak ki az Egyesült Államokban. Először üresnek tűnt, amikor a nagy érdeklődéssel várt ünnepségen kinyitották, később azonban kiderült, hogy érméket és egy emlékérmet tartalmaz.
Vágólapra másolva!

Az ólomdobozt először a kadétokból és a civil nézőközönségből álló teremben kutatták át, de akkor úgy tűnt, hogy csak üledéket tartalmaz. A nagy felfedezéshez fűzött remények ekkor szertefoszlottak.

A további vizsgálat és az iszap gondos átvizsgálása azonban egy emlékérmet és hat nagyon régi érmét hozott felszínre.

Az érméket 1795 és 1828 között verték, az értékük egy centtől egy dollárig terjedt.

A dobozban volt egy érem is, amely az Erie-csatorna 1825-ös befejezését ünnepli. A csatorna nyolc év alatt épült meg, és a New York-i Hudson folyót kötötte össze a Nagy-tavakkal.

Paul Hudson, a West Point régésze egy facsákány és egy kefe segítségével gondosan átkutatta a doboz belsejében lévő üledéket. A hétfői ünnepségen a fiatal katonák végignézték, ahogy a West Point néhány vezetője a színpadra lépett, hogy megünnepeljék az izgalmas pillanatot - írta a BBC.

Előttük, a színpad közepén állt a szürke doboz és két alkalmazott, akik lila gumikesztyűben és fehér maszkban álltak készenlétben, hogy leleplezzék a tartalmát.

A dobozt néhány hónappal korábban találták, Thaddeus Kosciuszko, az ünnepelt háborús hős és államférfi bronzszobrának restaurálása során.

Az emlékmű márványlapja alatt fedezték fel a dobozt, amelyet nyilvánvalóan a szobor 1829-es elkészülte során helyeztek oda.