Négy űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrhajójával

Elon Musk
Tesla CEO Elon Musk is pictured as he attends the start of the production at Tesla's "Gigafactory" on March 22, 2022 in Gruenheide, southeast of Berlin. - US electric car pioneer Tesla received the go-ahead for its "gigafactory" in Germany on March 4, 2022, paving the way for production to begin shortly after an approval process dogged by delays and setbacks. (Photo by Patrick Pleul / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Négy ország négy űrhajósa indult el szombaton a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX űrhajójával.
Vágólapra másolva!

Az űrkapszula, amelyben az asztronauták utaznak, vasárnap éri el a Föld körüli pályán keringő űrállomást. A négy űrhajós - a NASA asztronautája mellett egy dán, egy japán és egy orosz - az űrállomáson március óta tartózkodókat váltja. Az űrhajó parancsnoka Jasmin Moghbeli, az amerikai haditengerészet pilótája, akinek ez az első űrutazása, elmondta, hogy a legénység összetétele jól demonstrálja,

A nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozta az űrhajó indulása előtt Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) igazgatója is. A hathónapos küldetés tagjai között van a dán Andreas Morgensen, az ESA űrhajósa, valamint a japán Furukava Szatosi és az orosz Konsztantyin Boriszov is.
A mérnöki végzettségű Morgensen, aki korábban olajfúró tornyokon dolgozott a nyugat-afrikai partoknál, elmondta, hogy valószínűleg részben e miatt választották őt az első dán űrhajósnak, mivel a jövőben az űrben is szükség lehet ilyen irányú tapasztalatra. Furukava korábban sebész volt, neki is ez lesz a második küldetése az űrállomáson, akárcsak Morgensennek. Boriszov üzleti tanulmányai után a mérnöki tanulmányok felé fordult. Búváriskolája van Moszkvában, és bíróként dolgozik a palack nélküli merülés sportágban.

Az űrhajó indítását korábban egy nappal elhalasztották, hogy újból ellenőrizhessék az űrkapszula létfenntartó rendszerét.

Szeptember közepén Kazahsztánból indul a Nemzetközi Űrállomásra további legénység: a NASA egy asztronautája és két orosz űrhajós

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről