Kitörhet a világháború: rémisztő iráni figyelmeztetés érkezett

Izrael, Hamász, Gázai övezet, Gáza, hadművelet, tank, izraeli háború, háború
Izrael, 2023. október 23. A szárazföldi hadműveletre készülő izraeli hadsereg harcjárművei a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. október 23-án. A Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni izraeli válaszcsapások palesztin halálos áldozatainak száma 4651-re emelkedett, a sebesülteké pedig meghaladja a 14 ezret a Gázai övezetben. MTI/EPA/Hannibal Hanschke
Vágólapra másolva!
Hoszein Amir-Abdollahian külügyminiszter szerint Washington vonakodása az irányváltoztatástól az egész régióra kiterjedő eszkalációhoz vezethet.
Vágólapra másolva!

- figyelmeztetett Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter. Hozzászólása az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport között zajló konfliktus közepette hangzott el, valamint a térségben található, állítólag teheráni erők által használt katonai létesítményekre mért amerikai csapásokat követően.

Washington "másoknak önmérsékletet tanácsol, de teljesen Izrael mellé állt" - mondta a miniszter a Bloomberg TV-nek adott pénteki interjújában.

Amir-Abdollahian arra is figyelmeztetett, hogy a gázai vérontás folytatása miatt "a helyzet el fog mérgesedni a térségben".

- tette fel a kérdést.

A külügyminiszter a továbbiakban tagadta, hogy Irán utasította volna az iraki és szíriai militáns csoportokat, hogy támadják meg az Egyesült Államokat, és ragaszkodott ahhoz, hogy saját maguk döntöttek így. "Nem kapnak tőlünk semmilyen parancsot, semmilyen utasítást" - mondta.

Csütörtökön a Pentagon közölte, hogy légicsapást mért két kelet-szíriai létesítményre, amelyeket állítólag az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC), a teheráni hadsereg elit alakulatának egyik ága és a hozzá kapcsolódó csoportok használtak.

Irán új frontokra figyelmezteti az USA-t a Közel-Keleten Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Később Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy a rajtaütés válasz volt a térségben lévő amerikai erők elleni ismétlődő támadásokra.