Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyilkosságokról írt Mexikó egyik leghalálosabb városában, agyonlőtték

Vágólapra másolva!
Lelőttek egy aktivistát, aki gyilkosságokat dokumentált Mexikó egyik leghalálosabb városában.
Vágólapra másolva!

Adolfo Enríquezt Guanajuato államban található León városában ölték meg.

A városban a harmadik legmagasabb a gyilkosságok száma Mexikóban.

Enríquez évek óta dokumentálta a gyilkosságokat Leónban. Néhány órával a halála előtt azt írta, hogy "a novemberben elkövetett 55. számú gyilkosság Leónban a Margaritas negyedben történt".

Ő maga kedden késő este lett az 56. gyilkosság áldozata,

erősítette meg a helyi rendőrség, anélkül, hogy részleteket közölt volna a támadásról. Az állami ügyészség megerősítette a halálát, és közölte, hogy nyomozás folyik az ügyben.

A helyi média arról számolt be, hogy Enríquezt agyonlőtték, miután elhagyott egy éttermet, a támadó pedig motorral menekült el.

Októberben a városban 64 gyilkosság történt a hivatalos adatok szerint.

Enríquez videókat is közzétett különböző bűncselekményekről, és a lakosság segítségét kérte a tolvajok azonosításához.

León egy ipari központ, amely Guanajuato többi részéhez hasonlóan véres területi harcok színhelye volt a Jalisco drogkartell és a Sinaloa kartell által támogatott helyi bandák között.

A leghíresebb haláleset María Elizabeth Macíasé volt, a bloggert 2011-ben gyilkolták meg az északi határon fekvő Tamaulipas államban. Holttestét egy állítólag a Zetas-kartell által aláírt üzenettel együtt találták meg: "Itt vagyok a riportjaim miatt". Levágott feje mellett egy számítógép billentyűzete és a fejhallgatója feküdt.

A Global Witness nevű nem kormányzati csoport 2022-es jelentése szerint 2021-ben Mexikó volt a világon a leghalálosabb hely a környezetvédelmi és földvédelmi aktivisták számára: abban az évben 54-en haltak meg - írja a The Guardian.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről