Jól átverte Brüsszel Ukrajnát, Zelenszkij nagy bajban van

Vágólapra másolva!
A Politico szerint csak ámítás az EU új védelmi alapja Ukrajna számára. Az ötmilliárd eurós támogatás valójában nem létezik.
Vágólapra másolva!

„Vállon veregették magukat az EU vezetői szerdán, amiért látszólag megállapodtak egy 5 milliárd eurós alapról az Ukrajnába irányuló új fegyverszállítmányok finanszírozására. Az alap azonban az újracsomagolás és átcímkézés mintapéldája” – írja a brüsszeli Politico hírlevele.

Az EU-tagállamok egy hosszas vita után megállapodtak abban, hogy az év végéig további 5 milliárd euróval segítik Ukrajnát.

 Mindehhez eredetileg az Európai Békekeret (EPF) szolgált volna formálisan, amit 2022-ben hoztak létre azért, hogy az európaiak saját haditechnikai eszközeikkel lássák el Kijevet, míg az EPF cserébe kifizeti ezeket az adományokat az egyes országoknak.

A további finanszírozás elleni magyar vétó után (Budapest nehezményezte ugyanis az OTP feketelistázását Kijev részéről) sokáig vitáztak a tagállamok, hogyan kellene hatékonyabbá tenni az eszközt.

Zelenszkij
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Alexander De Croo belga miniszterelnök
Fotó: AFP / AFP or licensors/(L-R) Canada's Prime Minister Justin Trudeau, Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, Ukraine's President Volodymyr Zelensky, European Commission President Ursula von der Leyen and Belgium's Prime Minister Alexander De Croo pose after a joint press conference following their meeting in Kyiv on February 24, 2024, on the second anniversary of the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)

A németek, akik eddig is csaknem 20 milliárd eurót áldoztak Ukrajna támogatására, ragaszkodtak hozzá, hogy amennyi haditechnikát adtak, azt természetbeni hozzájárulásként levonhassák befizetésükből. A franaciák meg kizárólag az EU-ban gyártott fegyverek vásárlását akarták lehetővé tenni az EPF-ből.

Végül szerdán lezárult a vita az ukránok finanszírozására szánt „Ukrajna Támogatási Alap” létrehozásával, ahova érkezhetnek ezek a felajánlások, ugyanakkor,

mint arra a Politico rámutat, az ördög a részletekben rejlik.

A lap szerint a befizetett új pénz nagy része valójában nem új és nem pénz. Ugyanis elszámolhatóak részben az úgynevezett kétoldalú fegyverszállítmányaik is az alaphoz való hozzájárulásként – a németek egyből közölték is, hogy nem fizetnek 1,2 milliárd eurót, hanem saját fegyverszállítmányaikat tekintik hozzájárulásnak.

Vagyis hamisak azok az örömujjongások, mint például Josep Borellé, miszerint „az üzenet egyértelmű: támogatni fogjuk Ukrajnát mindenben, ami a győzelemhez szükséges.”

A Politico szerint ez nem más, mint a vereség eltitkolása:

ami új finanszírozásként van feltüntetve és volt tervezve, „Patyomkin-faluvá vált”, lényegében „kreatív könyvelés” történt.

A lapnak diplomaták magyarázták el: az Ukrajnába irányuló kétoldalú fegyverszállítmányok az alaphoz való pénzügyi hozzájárulással egyenértékűek, körülbelül 50 százalékos szinten, de ez nem jelenti azt, hogy egy ország csak a kifizetéseinek felét vonhatja le, hanem az adományozott fegyverek ellenértékének a felét is. Németország a közös kalapba 1,2 milliárd eurót fizetne be, de amíg el tud számolni 2,4 milliárd eurónyi fegyveradományt, egy centet sem kell adnia. S ez a többi országra is igaz.

A Politico megjegyzi: az általuk szerdán megkeresett diplomaták egyike sem tudta megmondani, hogy valójában mennyi pénzt fizetnek be az „Ukrajna Támogatási Alapba” – de egyetértettek abban, hogy az összeg elméletileg akár nulla is lehet - írja a Mandiner.