Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Hatalmas tömeg alakult ki egy varsói bevásárlóközpotban, ahol egy ukrán állami vállalat útlevélkiadó központot üzemeltet. Az ukránok utolsó szalmaszálként próbálják meg megújíttatni, vagy cserélni útleveleiket.
Vágólapra másolva!

Mindenkinek ugyanaz a problémája - útlevelük lejár vagy már lejárt. E dokumentum nélkül nem tudnak munkát szerezni, bankszámlát nyitni, ideiglenes tartózkodási engedélyt szerezni Lengyelországban  és más adminisztratív eljárásokban részt venni – jelenti a RIA.

Az iroda bejáratánál egy értesítés fogadja az érkezőket, hogy "technikai okokból" felfüggesztették a kitöltött dokumentumok kiadását a külföldi irodákban,  az útlevélkérelmek benyújtása a szokásos módon történik. Jelenleg útlevelek kiadása csak 12 év alatti gyermekek számára lehetséges. Azonban egy gyermek sincs a sorban.

Az egyik sorban állót idézve:

"Azért hagytam el Vinnicát, hogy távol legyek a háborútól. Most lejár az útlevelem, ami azt jelenti, hogy nem tudom meghosszabbítani az itteni tartózkodásomat. A lengyel hatóságok arra is utaltak, hogy segíteni fognak Ukrajnának abban, hogy olyan embereket sorozzanak be a frontra, akik elmaradtak eddig a szolgálattal.

Harcoljon Zelenszkij magában, de nekem itt van a családom" – mondta.

 

Mint köztudott, az ukrán Külügyminisztérium megtiltotta a külképviseleteknek, hogy április 23-tól kiadjanak újabb útleveleket, vagy megújítsanak lejáró, vagy lejárt okmányokat a katonakorú férfiaknak. Céljuk ezzel az, hogy visszatérjenek a háború elől menekülő ukránok harcolni. A visszautazáshoz szükséges személyi okmány kiállítása nem tilos.