Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

Vágólapra másolva!
A Kreml szerint az amerikai segéllyel nem kérdőjeleződött meg az orosz katonai fölény Ukrajnában. Putyin szerint az Ukrajnának szánt amerikai segélycsomag Oroszország győzelmében az utolsó korlátozó tényező.
Vágólapra másolva!

Megerősödött Putyin biztonságérzete, miután a Nyugat nem siet kiterjeszteni a támogatás mértékét Ukrajna számára. Nyugaton már érezhető a háborús fáradtság, miközben Oroszország bőséges emberi és pénzügyi erőforrásokkal rendelkezik. 

A Kreml szerint az amerikai segéllyel nem kérdőjeleződött meg az orosz katonai fölény Ukrajnában, de növekedhetnek a fenntartással járó költségek, amely tovább halaszthatja Oroszország győzelmét. Azonban, 

tekintettel a segélycsomag amerikai kongresszus általi jóváhagyásának nehézségeire, Putyin ezt a csomagot Oroszország győzelmében az utolsó korlátozó tényezőnek tekinti.

Ha viszont Ukrajnának sikerül visszavágnia az orosz hadseregnek, az arra késztetheti Moszkvát, hogy 2025-re a GDP jelenleg tervezett 5 százalékánál is magasabb katonai kiadásokat tervezzen. A Kreml rendelkezik az ehhez szükséges forrásokkal, bár középtávon a gazdasági költségei jelentősen megnőnek.

Oroszország azonban megengedheti magának ezt a kiadási szintet, mivel bevételei egyre nagyobbak. A költségvetés mindkét elsődleges összetevője - az energetikai és az energián kívüli bevételek - lenyűgöző növekedést mutatott 2024 első negyedévében. Az olaj- és gázbevételek is ugrásszerűen megnőttek.

A jelenlegi gazdasági környezet lehetővé teszi a Kreml számára, hogy költségvetési forrásokat különítsen el a háborús erőfeszítésekre, miközben egyidejűleg forrásokat különít el a jövőbeli katonai kiadásokra.

Oroszország gazdasága stabilnak tűnik, ami azt jelenti, hogy a Nyugat folyamatos támogatása Ukrajna számára 2025 után is alapvető fontosságú marad. Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek meg kell kettőzniük erőfeszítéseiket annak érdekében is, hogy csökkentsék az exportbevételekben fürdőző Oroszország azon képességét, hogy kijátssza a szankciókat - írja a Carnegie Endowment.