Agyonlőttek három spanyol turistát Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Megöltek három turistát és egy afgán állampolgárt az afganisztáni Bámiján városában. A lövöldözésben többen megsérültek, egyelőre nem lehet tudni mi állt a támadás hátterében.
Vágólapra másolva!

Közleményt adott ki a spanyol kormány, melyben azt közölték, hogy megöltek három spanyol turistát pénteken az Afganisztán közepén fekvő Bámiján városában - írja a BBC.

Az afgán hatóságok azt közölték, hogy egy afgán állampolgár is meghalt a támadásban, emellett négy külföldi - köztük egy spanyol - és három helyi lakos is megsérült.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a támadást, de a hatóságok a gyilkossággal kapcsolatban már négy embert letartóztattak.

Az afgán hatóságok és a spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez is együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartózóinak.

A Bámiján-völgy népszerű látványosság a turisták körében. A Bámiján-völgyi kultúrtáj és régészeti leletegyüttes Afganisztán 2003 óta világörökségi védelmet élvező kulturális emlék. A leletegyüttes legjelentősebb részét képezték a sziklafalból a 6. században kifaragott, 2001-ben a tálibok által elpusztított hatalmas bámijáni Buddhák, a gandhárai művészet legszebb alkotásai. Noha a Buddhák nagyrészt elpusztultak, s csak az őket befogadó kőfülkék maradtak meg, körvonalaik felismerhetőek, a valamikori buddhista szerzetesek barlangjai pedig továbbra is érintetlenül megmaradtak.

Empty niche in the cliff where one of the famous carved Buddhas once stood, destroyed by the Taliban in 2001, Bamiyan, UNESCO World Heritage Site, Bamiyan province, Afghanistan, Asia
A Bámiján-völgy - AFP/Jane Sweeney

Áradások is pusztítanak az országban

Afganisztán középső területein legalább ötven emberéletet követeltek a hirtelen lehullott jelentős mennyiségű eső következtében kialakult villámárvizek - közölte egy afgán tisztségviselő szombaton.

Abdul Hai Zaim, Gor tartomány információs osztályának vezetője azt mondta, hogy a kiáradt folyók számos kulcsfontosságú utat elvágtak a térségben - írja a Reuters.

Az illetékes szerint mintegy kétezer ház teljesen megsemmisült, csaknem négyezer pedig részben megrongálódott, és több mint kétezer üzlet került víz alá a tartomány fővárosában, Firozkohban.

 

Thousands suffer devastating aftermath of flood in Afghanistan's Baghlan
Áradnak a folyók Afganisztánban - Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A heves esőzések a múlt héten villámárvizeket okoztak Észak-Afganisztánban is. 

Ott az ár egész falvakat söpört el, 315-en meghaltak és több mint 1600-an megsérültek.

Szerdán technikai gondok miatt lezuhant az afgán légierő egyik helikoptere, amikor Gor tartományban egy megáradt folyóból próbáltak holttesteket kiemelni. A balesetben egy ember meghalt és tizenketten megsérültek.