Itt a drámai videó a roncsról - az iráni elnök és az iráni külügyminiszter is meghalt

iránielnök
Az iráni elnök.
Fotó: @AlertesInfos
Vágólapra másolva!
Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter meghalt az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap - jelentette a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség hétfőn.
Vágólapra másolva!

A bejelentést az alelnök, Mohszen Manszúri is megerősítette az X-en.
Hírügynökségek iráni hivatalos forrásokra hivatkozva azt közölték, hogy a helikopter - egy amerikai gyártmányú Bell 212 típusú légijármű - teljesen kiégett a balesetben. A roncsokról az IRNA iráni állami hírügynökség is közzétett gépeket.
Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz.
Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat.
A baleset az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett, a visszaúton történt. Az IRNA úgy tudja, hogy a gépen utazott az iráni Kelet-Azerbajdzsán tartomány kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője.
A keményvonalas politikát folytató, konzervatív Raiszi 2021 augusztusában lépett hivatalba. A következő elnökválasztásra 2025-ben került volna sor, a kialakult helyzet miatt azonban elképzelhető, hogy már idén júliusban megrendezik - közölte a Reuters hírügynökség.
 

Szörnyű, világrengető következményei lehetnek az iráni elnök halálának - erről itt írtunk. Cikkünk frissül.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!