Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jávorszarvas ölt meg egy fotóst Alaszkában

Vágólapra másolva!
Agyonrúgott egy fotóst egy, a borjait védelmező nőstény Alaszkában. Az államban becslések szerint 200 000 jávorszarvas él.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy fotós Alaszkában, halálra rúgta egy jávorszarvas. A férfi éppen kirándult, amikor megpróbált képet készíteni néhány jávorszarvas borjúról

 - számolt be róla a Fox News. A 70 éves Dale Chormant egy tehén úgy megrúgta, hogy a helyszínen életét vesztette. Társa sértetlenül megúszta az esetet. Austin McDaniel, az alaszkai közbiztonsági minisztérium munkatársa azt mondta, 

a jávorszarvas akkor támadta meg a férfit, amikor az a borjakat kereste a bozótban.

 Az állat normál körülmények között nem túl agresszív, de megvédi borjait, ha azokhoz közel merészkednek. A nőstény jávorszarvas súlya körülbelül 360 kg, míg hím társaik ennek kétszeresét. Köztudott, hogy támadásaik során rúgnak, taposnak.

A jávorszarvasok ellési időszaka az az időszak, amikor mindenképpen békén kell őket hagyni. Ilyenkor a tehenek agresszívebbek

 - jegyezte meg McDaniel.

Az Alaska Anchorage Egyetem területén 1995-ben történt incidens során egy diákcsoport órákon át provokált és zaklatott egy tehén jávorszarvast és annak borját, hógolyókat dobáltak feléjük

 - emlékezett vissza a lap. Amikor azonban egy arra érkező, 71 éves illető megpróbált elmenni az izgatott jávorszarvas mellett, azt halálra taposta.

Alaszka jelentős, 200 000 fős jávorszarvas populációval büszkélkedhet, a becslések szerint évente 5-10 támadás történik az államban, bár ezek általában nem halálosak.

A velük való ütközések már gyakoribbak és komolyabb veszélyt jelentenek az emberekre és a járművekre. Az Alaska State Troopers egy internetes bejegyzésben közölte, hogy a fent említett tehén már nincs jelen a területen. 

A jávorszarvas ellési időszaka jellemzően május közepétől június közepéig tart, ebben az időszakban különösen fontos elkerülni a hatalmas patás állatokat.

Korábban megosztottunk egy videót, amin jól látszik, ahogy gyerekekre támad egy jávorszarvas. A felvételt az oroszországi Zjuratkul Nemzeti Parkban készítették, ahol egy állat kezdetben nagyon barátságosan viselkedett az őt körbevevő, simogató és etető turistákkal. Hirtelen azonban megváltozott a hangulata, és megtámadta az egyik kisgyereket, aki a hóba esett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről