Fico elleni merénylet: szigorú biztonsági intézkedések mellett szállították a bíróságra Juraj Cintulát

Juraj Cintula bíróságra szállítása
Vágólapra másolva!
Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett a pezinoki bíróságra szállították a Robert Fico elleni merénylet elkövetőjét. A bíróság területét lezárták, több tucat fegyveres őrzi az épületet és annak környékét. Még újságírók sem vehetnek részt a tárgyaláson.
Vágólapra másolva!

Juraj Cintula, aki ma először szólalhat meg a bíróságon, harmadik napja van őrizetben, további sorsáról, előzetes letartóztatásáról, vizsgálati fogságba helyezéséről a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) dönt. A merénylőre az ügyész előzetes letartóztatást kér - írta a Blesk.cz.

A parameter.sk azt írta, hogy Katarína Kudjáková, a bíróság szóvivője közölte, az ügyész két indokból javasolta az elkövető vizsgálati fogságát, az egyik a szökés, elrejtőzés veszélye, a másik a bűnismétlés, vagyis további bűncselekmények elkövetésének lehetősége.  

A bíróság a bűnvádi eljárás megindításáról is dönt. Az ügyészség védett személy elleni előre kitervelt emberölés kísérlete miatti vádemelést javasolt, melynek során 25 év börtön vagy életfogytiglani szabadságvesztés várhat az elkövetőre - írta az aktuality.sk, amely képgalériát is közölt a bírósági épület megerősített védelméről. 

Szerda délután, egy kihelyezett kormányülés után Robert Fico szlovák miniszterelnök a szimpatizánsaival fogott kezet, amikor egy 71 éves férfi többször rálőtt egy fegyverrel; négy lövés eltalálta. A miniszterelnököt mentőhelikopter vitte kórházba életveszélyes sérülésekkel. Még aznap este megműtötték, majd tegnap újabb operáción esett át. A szlovák kormányzat tájékoztatása szerint állapota stabil, de továbbra is súlyos