Apokaliptikus állapotok Nepálban, mindent elborított a tűz

Vágólapra másolva!
Súlyos erdőtűz tombol a nepáli főváros, Katmandu határában, a tűzoltóság egész éjszaka bevetésen volt – közölte csütörtökön a himalájai állam katasztrófavédelmi hatóság.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a lángok a Katmandutól délre fekvő Lalitpur előváros térségében csaptak fel. Helyi lakosok is részt vettek a tűzoltási munkálatokban. Nepálban jellemzően márciustól vannak erdőtüzek, az utóbbi években azonban a természeti csapások száma és intenzitása is megnövekedett, miután a globális klímaváltozás következtében szárazabbak lettek a telek. Az idén már több mint 4500 erdőtüzet jelentettek - írja a Barron's.

Az erdőtüzek elképzelhetetlen méreteket öltöttek, és várhatóan még egy hónapig el fognak tartani

− mondta a helyi katasztrófavédelmi hatóság vezetője hozzátéve, hogy a tűzoltási munkálatokat nagyban nehezítik az ország nehéz terepviszonyai.

A környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint az erdőtüzek számának elszaporodása az idén egy hosszas aszályra és az ország déli részeit sújtó hőhullámra vezethető vissza.

Rendes körülmények között az erdőtüzek április végén tetőznek, de idén a magas hőmérséklet miatt növekszik a számuk

− tette hozzá.

Jelenleg Dél- és Délkelet-Ázsia kiterjedt régióit sújtja hőhullám. Nepál déli területein, a többi között a buddhista zarándokváros Lumbiniben 40 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek, és a következő napokra is hőséget jósolnak. A szintén déli Butval városában a diákok egészségének megóvása érdekében két napra bezártak több mint száz iskolát - írja a Magyar Nemzet.