Hentes tábornok első veresége

Vágólapra másolva!
Ahogy közeledik az orosz elnökválasztás, úgy fokozzák az orosz csapatok a támadásaikat Ukrajnában: a stratégiai jelentőségű Avgyijivkát a napokban négy hónap után, új taktikával foglalták el – mondta el szokásos „háborús jelentésében”, a Jólértesült optimista című podcastjában Kiszelly Zoltán. A műsorban szó volt Novák Katalin lemondásáról, Orbán Viktor évértékelő beszédéről és a Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciáról is.
Vágólapra másolva!

Az oroszok új taktikával foglalták el a napokban a Donyeck megyei Avgyijivkát. Az eddig megszokott frontális támadás helyett bekerítő hadművelettel érték el a céljukat, napi néhány száz métereket haladva. 

A stratégiai jelentőségű városból az ukránok már két hónappal ezelőtt elkezdték kivonni az értékesebb haderőt, az oroszok pedig elit egységeket vetettek be, és nagy vérveszteséggel ugyan, de el tudták foglalni a várost – beszélt az ukrajnai háború legfrissebb, legfontosabb fejleményeiről a Kontextuson a Jólértesült optimista, azaz Kiszelly Zoltán. Eközben – térti ki rá – az ukránok már nem nagyon állnak sorba a toborzóirodáknál, és sürgősen szükség lenne úgy 500 ezer ukránra a fronton. Kijevben emiatt átírták a mozgósítási törvényt, 25 évre levitték a mozgósítási korhatárt, illetve akár 3 gyerekes apákat is elvihetnek. 

Az oroszok azonban – szögezte le Kiszelly Zoltán – várhatóan, minimum az elnökválasztásig lendületben maradnak.

A magyarországi eseményekre áttérve a szakértő felidézte: sok párt jelezte, hogy megszavazza a gyermekvédelmi törvény módosítását. „Azonban a puding próbája az evés” – fűzte hozzá, kitérve arra, hogy Brüsszelben a baloldali pártok képviselői minden LMBTQ-val és genderideológiával kapcsolatos lépést támogatnak, ahogyan sajnos azt is, hogy Magyarország ne kapja meg a jogosan járó brüsszeli forrásokat.

Novák Katalin és Varga Judit lemondásával kapcsolatban leszögezte: mindketten pár napon belül levonták a következtetést, a jobboldalon ugyanis van következménye a hibáknak. Gyurcsány Ferenc ezzel szemben sosem vállalta a felelősséget, sem az öszödi beszéd után, sem azután, hogy az MSZP és az SZDSZ szembement a saját ígéreteivel, és brutális megszorításokat terhelt az emberekre. De – folytatta a sort – Karácsony Gergely sem mondott le, a most gyűrűző hídpénzbotránnyal kapcsolatban is inkább az mondja, hogy nem emlékszik. 

A baloldal a felelősségvállalás helyett megpróbál a kegyelmi botrányba kapaszkodni – szögezte le Kiszelly Zoltán.