Csak pár minisztert dobtak ki az egy nap alatt átgyúrt francia kormányból

Események

Vágólapra másolva!
Vasárnap estére új kormánynévsort tett le az asztalra Francois Fillon francia miniszterelnök, aki szombaton teljes kabinetjével lemondott, de vasárnap reggelre visszakapta kormányfői tisztségét. A hétvégi kormányátalakítással Fillon megnyerte a kormányfői székért vívott csatáját, a kabinetből pedig sikerült kitennie a romák kitoloncolása miatt kritikus hangú külügyminisztert.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül1 bejegyzés
00:26
november 14, 2010
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt újraosztották a miniszteri székeket a francia kormányban, miután szombat este lemondott a teljes kabinet - írja a BBC. A kormányátalakítás után a miniszterelnök és a fontosabb miniszterek is a helyükön maradtak, kitették azonban a szűrét a romák kitoloncolása ellen lázadozó eddigi külügyminiszternek, a védelmi miniszternek és a miniszterelnöki címre ácsingózó energiaügyi miniszternek is.

Nicolas Sarkozy államfő már vasárnap reggel bejelentette, hogy az új kormány vezetésére is az eddigi miniszterelnököt, Francois Fillont kéri fel, aki jelenleg a legnépszerűbb jobboldali politikusnak számít Franciaországban. Az elmúlt hetekben Fillon sorsa bizonytalannak tűnt, a találgatások szerint esély volt rá, hogy Jean-Louis Borloo energiaügyi miniszter veszi át a helyét a kormány élén. Sarkozy azonban nem kockáztatta meg az irányváltással járó cserét, ehelyett erős emberét tartotta pozícióban, azt remélve, hogy az eddigi politikai irány megtartása hozhat neki sikert a 2012-es választásokon - elmezte a helyzetet a BBC.

A miniszterelnöki címre számító Borloo a döntés után nem vállalt más posztot a kormányban, így az új kabinet kénytelen lesz nélkülözni őt. A vasárnap este bejelentett kormánynévsor szerint az energiaügyi miniszterrel együtt távozik Bernard Koucher külügyminiszter is, akit a BBC a kormányátalakítás "legfontosabb áldozatnak" nevez. Koucher bűne az volt, hogy nyíltan kritizálta Nicolas Sarkozy elnök politikáját a romabevándorlókkal kapcsolatban, amikor Franciaország tömegesen kiutasította a Kelet-Európából érkező romákat. A miniszter helyét az új kormányban a korábbi igazságügy-miniszter, Michele Alliot-Marie veszi át.

A harmadik fontos változtatás a védelmi miniszter személye, itt Herve Morin korábbi miniszter helyére Alain Juppe került, aki korábban már kormányfői posztot is betöltött Franciaországban. A többi fontos minisztérium, a gazdasági és a belügyi tárca vezetője a helyén maradt.

A BBC elemzése szerint a kormánynévsort a lehető legkisebb kockázattal járó verzió alapján írták át. Az új kormánynévsor bejelentése után Francois Fillon kormányfő arra utalt, hogy folytatják az eddig megkezdett utat. "A világméretű gazdasági és pénzügyi válság ellenére véghez vitt bátor reformok három és fél éve után egy új szakaszba kezdünk bele, ami lehetővé teszi az országunk számára, hogy megerősítse a gazdasági növekedést, munkát és szolidaritást teremtsen az embereknek, és védje a francia nép biztonságát" - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!