Óriási károk Donyeckben, nagy erővel támadnak az oroszok

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katona egy120 mm-es aknavetővel készül lőni a donyecki régió frontvonalán
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 407. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
06:53
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:09
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

A Krím elérése az ukrán tárgyalások feltétele

Kijev állítólag hajlandó tárgyalni Moszkvával a Krím jövőjéről, ha erői elérik a félszigetet.

Andrij Szibiha, Volodimir Zelenszkij tanácsadója azt mondta a Financial Timesnak: „Ha sikerül elérnünk stratégiai céljainkat a csatatéren, és amikor a Krím-félsziget közigazgatási határán leszünk, készek vagyunk diplomáciai oldalt nyitni, hogy megvitassuk ezt a kérdést."

Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, amely lépés széleskörű nemzetközi elítélést váltott ki. Zelenszkij elnök korábban azt mondta, hogy Kijevnek vissza kell foglalnia a félszigetet a háború befejezéséhez.

07:12
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán gyerekek hazamehetnek

Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos, akit háborús bűnök miatt keresnek gyermekek Ukrajnából való kitoloncolása miatt, az ENSZ BT-ülésén azt mondta, hogy a biztonságuk miatt vitték el a gyerekeket, Moszkva pedig nemzetközi szervezetekkel egyeztet, hogy visszaadják őket családjuknak.

A nyugati országok nagykövetei bojkottálták az ENSZ Biztonsági Tanácsának informális ülését, helyette alacsony szintű diplomatákat küldtek. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Albánia és Málta diplomatái pedig kisétáltak, amikor Maria Lvova-Belova videókapcsolaton keresztül kezdett beszélni.

07:31
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkvában tárgyal a fehérorosz elnök

Vlagyimir Putyin orosz elnök kétnapos hivatalos látogatáson Moszkvában fogadta fehérorosz kollégáját, Aljakszandr Lukasenkát. Az első találkozó alkalmával mindkét államfő kerülte Ukrajna említését.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a múlt héten azt mondta, hogy a két vezető megvitatja Lukasenka azonnali tűzszünetre vonatkozó felszólítását.

08:05
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. április 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 5441 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4041 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 42 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. április 5-én 20 ember, köztük 12 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:38
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna: Nincs orosz lőszerhiány

Az orosz csapatoknál nem tapasztaltak lőszerhiányt Ukrajna keleti részén a Wagner-csoport lövedékhiányról szóló nyilatkozatai ellenére – mondta Szerhij Cserevatyi ezredes, az ukrán keleti katonai parancsnokság szóvivője.

"Sajnos az ellenségnek még mindig jelentős ereje van ahhoz, hogy elérje pozícióinkat" - mondta az ezredes, kiemelve, hogy jelenleg a donyecki régióban található Liman térségében okozza a legtöbb kárt az orosz tüzérség.

Oroszország az elmúlt 24 órában 245 alkalommal lőtte Bahmutot. A térségben összesen 21 összecsapás történt ukrán és orosz erők között, amelyekben ukrán állítások szerint 88 orosz katona meghalt, 124-en pedig megsebesültek. Szintén ukrán állítások szerint három orosz drón, egy elektronikus állomás és három lőszerraktár is megsemmisült.

09:09
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin ukrán szabotázs támogatásával vádolta a nyugati hírszerzéseket

Az orosz elnök a biztonsági tanácsa tagjaival folytatott beszélgetés során azt mondta: "Okkal feltételezhető, hogy harmadik országok, a nyugati különleges szolgálatok képességei részt vettek a szabotázs- és terrortámadások előkészítésében". Megjegyezte, hogy Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja ukrán ágyúzással és a helyi lakosság megfélemlítését célzó szabotázscselekvésekkel szembesült, és hozzátette, hogy a hatóságoknak „keményen és hatékonyan kell fellépniük, hogy biztosítsák a helyi lakosság biztonságát."
Számos Moszkva által kinevezett tisztviselő meghalt és megsebesült az újonnan bejegyzett, nemzetközileg még mindig ukránként elismert tartományokban számos bombamerényletben és más támadásban.

09:57
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország nyitott a NAÜ javaslataira

Az ENSZ atomenergetikai felügyeletének vezetője Kalinyingrádban találkozott orosz tisztségviselőkkel a jelenleg orosz erők által birtokolt ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű biztonságáról szóló tárgyalásokon. Rafael Grossi egy héttel azután utazott az orosz exklávéba, hogy meglátogatta Európa legnagyobb atomerőművét.
"Több orosz ügynökség magas szintű tisztviselőivel találkoztam Kalinyingrádban" - írta Grossi a Twitteren. "Továbbra is törekszem a Zaporizzsja Atomerőmű védelmére" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ez mindenki érdeke.
Az orosz állami nukleáris vállalat közleménye szerint a moszkvai Roszatom vezetője, Alekszej Lihacsov is részt vett a találkozón. Tájékoztatta Grossit „az orosz fél által a zaporizzsjai atomerőmű biztonságos működésének érdekében tett lépésekről", miközben kifejezte, hogy az orosz fél „készen áll" a Grossi által előterjesztett kezdeményezések végrehajtására.

10:46
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Április második felében érkeznek a spanyol Leopard 2-esek

Április második felében hagyja el Spanyolországot az a hat Leopard 2A4-es harckocsi, amelyet Ukrajnának ígértek – mondta Margarita Robles védelmi miniszter a TVE állami műsorszolgáltatónak, eltolva a szállítás várható időpontját. A német gyártmányú harckocsikat az 1990-es évek óta nem használták, tartalékba helyezték őket, ezért újra kellett szerelni és harci készenléti teszteket végezni, miután kezdetben kétségek merültek fel, hogy újra harcba állhatnak-e egyáltalán.

11:09
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hat HIMARS rakétát lőtt le a légvédelem Melitopolnál

Az orosz légvédelmi rendszer hat – az ukrán erők részről lőtt - HIMARS rakétát lőtt le Melitopolnál. Erről a Zaporizzsjai terület katasztrófavédelmi szolgálatai számoltak be április 6-án.

Az ukrán hadsereg a közelmúltban fokozta a város ágyúzását.

11:45
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Korea újabb humanitárius segélyt küld Ukrajnának

Lee Doo-hoon, a Koreai Köztársaság második külügyminiszter-helyettese a NATO külügyminisztereivel Brüsszelben tartott találkozóján kijelentette, hogy Szöul további humanitárius segélyt fog Ukrajnának szállítani.

A Koreai Köztársaság és a szövetség képviselői a Koreai-félszigetet érintő kérdésekről is tárgyaltak. "A NATO támogatta a Koreai-félsziget denuklearizálására irányuló erőfeszítéseinket. A "merész kezdeményezés" alapján kormányunk folytatja diplomáciai erőfeszítéseit, hogy véget vessen Észak-Korea provokációinak és visszatérjen a denuklearizációs tárgyalásokhoz" - tették hozzá a diplomaták.

12:14
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok meghiúsították az ukrán fegyveres erők Krasznolimanszkij irányába tett kísérletét az állások visszafoglalására

A csoport sajtóközpontjának vezetője, Olekszandr Szavcsuk elmondta, hogy a Cservonodibrovszkij szektorban az ellenség megpróbált támadást intézni Ukrajna 15. Nemzeti Gárdaezredének egy szakasza, valamint az Ukrán Fegyveres Erők 95. légideszantos rohamdandárja ellen.

Az Erők Középső Csoportjának katonái meghiúsították az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kísérletét, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat Krasznolimanszkij irányában.

12:55
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz tüzérség meghiúsította az ukrán egységek támadási kísérleteit

A nap folyamán Kupjanszk irányában a "Nyugat" erőcsoportosítás katonái lelepleztek és megsemmisítettek három ellenséges szabotázs- és felderítő csoportot a 14. és 92. különálló gépesített dandárból és a 103. területvédelmi dandárból, valamint meghiúsították az ukrán fegyveres erők egységeinek három támadási kísérletét Dvurecsnoje, Szinovka és Sztelmakhovka települések közelében

- közölte a RIA Novosztyival Szerhij Zybinszkij ezredes, a Zapad erőcsoport sajtóközpontjának vezetője.

Elmondta továbbá, hogy a különleges felderítő erőknek sikerült felfedezniük és megsemmisíteniük három ellenséges rejtekhelyet Novoszelovszkoje és Sztelmakhovka falvak közelében egy 2C4 Tulpan önjáró aknavető segítségével. Az ellenség veszteségei összesen 15 vadászgépet tettek ki- állapította meg Zybinski.

13:13
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország további segélycsomagot jelentett be Ukrajnának

Zelenszkij lengyelországi látogatása során a lengyel kormány további katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. Az új csomag lengyel Rosomak páncélozott személyszállító járműveket, Rak önjáró aknavetőket és légvédelmi rendszereket, köztük a Piorunt is tartalmaz.

Zelenszkij elismerően szólt arról, hogy Lengyelország harckocsikat bocsátott Ukrajna rendelkezésére, és arra szólította fel az embereket, hogy továbbra is támogassák őket.

A lengyel kormány közölte, hogy a korábban biztosított négyen felül további 10 MiG vadászgépet küld, de ez idáig egyelőre erről nem született megállapodás.

14:05
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez állhat a melitopoli lövések mögött

Az elmúlt napokban Melitopolban történt infrastrukturális létesítmények bombázása összefügg az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) azon kísérleteivel, hogy megzavarják az orosz erők és a polgári lakosság ellátását a Zaporizzsjai területen indított ellentámadás előtt. Erről Volodimir Rogov, a Mi Oroszországgal vagyunk mozgalom elnöke beszélt csütörtökön a TASZSZ-nek.

14:31
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO tarackjainak csaknem felét megsemmisítették

Az orosz csapatok az ukrajnai övezetben a külföldi tarackok csaknem felét megsemmisítették. – írja a RIA Novosztyi.

14:51
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Challenger 2 harckocsik érkeznek a frontra

Challenger 2 harckocsik érkeznek Zaporozsja irányába. Az orosz erők készen állnak az ellenállásra. Erről Volodimir Rogov, a Mi Oroszországgal vagyunk mozgalom elnöke beszélt csütörtökön a TASZSZ-nek.

15:26
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán egységek Kreminna közelében lövik az orosz állásokat

Az ukrán katonák tarackokból lövöldöznek orosz állásokra a frontvonalon Kreminna közelében, Luhanszk régióban.

Eközben a harckocsizók a bevetésre számítva gyakorlatokat hajtanak végre a Zaporizzzsja térségében található katonai bázison.

15:54
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők kivonulnak Bahmutból

Az ukrán katonák tömegesen megkezdték a visszavonulást Bahmutból. Erről április 6-án számolt be a Russzkaja Veszna Vojenkorij ("RV") Telegram-csatorna.

Az egyik ukrán katona megjegyezte, hogy a Wagner zsoldos csoport folytatja a városban az újabb állások elfoglalását.

Megjegyezte, hogy heves harcok folynak a Bakhmutszkaja és a Szpartakovszkaja utcán, a Wagner csoport három irányból indított támadást az Avangard stadion ellen.

16:17
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadások Donyeckben

Az elmúlt 24 órában öt ember meghalt és kilencen megsebesültek a Donyeck régió elleni orosz támadásokban – jelentette Pavlo Kirilenko kormányzó április 6-án.

A Legfőbb Ügyészség szerint az orosz erők több Uragan rakétavetőt indítottak Olekszijevó-Druzskivka polgári lakossága ellen.

16:48
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg lelőtte az ukrán erők egyik lőszert szállító drónját

Az orosz katonák április 6-án lelőtték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egy drónját, amely lőszert szállított. A lőszert páncélozott harckocsik ellátására küldték.

17:25
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést Bahmutban

Az orosz támadócsoportoknak már sikerült átvennie az ellenőrzést Bahmut egy része felett, és tovább folytatják az előrenyomulást a város központja felé. Mint az Izvesztyija tudósítója, Dmitrij Asztrakhan április 6-án jelentette, az orosz harcosok az ez irányú nehézségek ellenére sem tervezik feladni állásaikat, szándékukban áll az utolsó emberig visszaszorítani az ellenséget.

A katonaság jelenleg Bahmut keleti részén van, és a Bahmutka folyó felé nyomul előre - közölte Asztrahán.

17:59
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Brjanszki kormányzó: Ukrán diverzáncsoportot vertek vissza az orosz határon

Ukrán diverzánsok behatolási kísérletét akadályozták meg orosz határőrök - közölte Alekszandr Bogomaz Brjanszk megyei kormányzó csütörtökön a Telegram-csatornáján.

A mai napon Oroszország Szövetségi Biztonsági Szolgálata (FSZB) Brjanszk megyei parancsnokságának határőrei meghiúsították egy 20 fős ukrán diverzáns- és felderítőcsoport arra irányuló kísérletét, hogy behatoljon az Oroszországi Föderáció területére a Pogari járásban lévő Szlucsovszk falu közelében - írta a kormányzó.

Bogomaz szerint az orosz hadsereg a határőrökkel együtt vette tűz alá a csoportot.

18:47
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hszi Csin-ping és Emmanuel Macron az atomfegyver bevetése ellen emelt szót

Kína és Franciaország egyetért abban, hogy a nukleáris fegyverek bevetése nem megengedhető az ukrajnai háborúban - ezt a pekingi látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia államfő közölte Hszi Csin-ping elnökkel folytatott csütörtöki tárgyalásai után.

Tudom, hogy számíthatok önre abban, hogy segít Oroszországot észhez téríteni és mindenkit tárgyalóasztalhoz ültetni - mondta Macron Hszi Csin-pingnek a tárgyalások - még nyilvános - kezdetén.

Hszi a megbeszéléseket követő tájékoztatón kijelentette, bízik benne, hogy az orosz-ukrán béketárgyalások mielőbb kezdetüket veszik és politikai megoldás születik, valamint hatékony és fenntartható európai biztonsági rendszert is sikerül létrehozni.

A kínai média szerint a két fél elfogadta azt a felhívást, miszerint például a szembenálló feleknek el kell kerülniük a polgári személyek és polgári létesítmények elleni támadásokat, továbbá a biológiai és vegyi fegyverek bevetését.

19:25
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők továbbra sem adják fel Bahmut városát

Az orosz Wagner fegyveres csoport vezetője szerint semmi jele annak, hogy az ukrán erők elhagyják Bahmut városát. Tovább dúltak a harcok a város nyugati részén – tette közzé ma Telegram-fiókjában Jevgenyij Prigozsin.

20:22
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml szóvivője szerint Putyin és Lukasenka nem tárgyalt hadászati atomfegyverek telepítéséről

Az orosz elnök szóvivőjének tudomása szerint Vlagyimir Putyin nem tárgyalt orosz nukleáris fegyverek - interkontinentális ballisztikus rakéták - Fehéroroszországba történő telepítéséről Moszkvában Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel - jelentette csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség.

Aljakszandr Lukasenka Moszkvában a Rosszija-1 televíziónak adott interjúban csütörtökön úgy foglalt állást, hogy az országoknak bizonyos idő alatt "kupacba kell gyűjtenie és megsemmisítenie" minden atomfegyvert.

Kijelentette: egyetért Emmanuel Macron francia elnökkel abban, hogy egyik ország sem állomásoztathat egy másik területén atomfegyvert, de akkor az Egyesült Államoknak is vissza kell vonnia a fegyvereit más országokból.

"Addig viszont mi is úgy teszünk, mint ők" - jelentette ki az orosz harcászati atomfegyverek Fehéroroszországba történő telepítéséről.

21:17
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok veszteségét 15-20 ezerre becsülik Bahmutban

Az ukrán csapatok a Bahmutért folytatott harcok során 15-20 ezer embert vesztettek. Közölte csütörtökön, április 6-án Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság (DNR) megbízott vezetőjének tanácsadója.

Megjegyezte azt is, hogy a város nagy része az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt áll, a színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) ipari zónája is gyakorlatilag felszabadult. Szavai szerint az ipari zóna volt az utolsó "kemény vonal".

Gagin pontosította, hogy a vasútállomást az orosz hadsereg foglalta el.

21:44
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Görögország katonai támogatást ígért Ukrajnának

Görögország katonai segítséget nyújt Ukrajnának - közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter csütörtöki athéni látogatásán.

Reznyikov Níkosz Panagiotopulosz görög védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájákoztatóján elmondta: ígéretet kapott tárgyalópartnereitől tüzérségi eszközök, kézifegyverekhez való lőszerek, BMP típusú szovjet gyalogsági harcjárművek szállítására, valamint arra, hogy sebesült ukrán katonákat görög kórházakban ápolhatnak.

Reznyikov szerint Görögország egyebek mellett segítséget ajánlott fel az ukrán haditengerészet hatékonyabb integrálásához a NATO-ba. "Ukrajna háborús győzelme után partnereinkkel közösen folytatjuk védelmi képességeink fejlesztését" - hangoztatta.

Görög katonai tisztségviselők szerint Athén kiképzést is biztosított az ukrán különleges erőknek és a harckocsizóknak.

22:42
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ursula von der Leyen: az EU bízik abban, hogy Kína nem szállít katonai felszerelést Oroszországnak

Az Európai Unió (EU) bízik abban, hogy Kína sem közvetlenül, sem közvetve nem szállít katonai felszerelést Oroszországnak - hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön közzétett sajtóközleményében.

A bizottsági elnök, aki csütörtökön Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott kétoldalú tárgyalásokat Pekingben, felhívta a figyelmet arra, hogy "Kína részéről az agresszor felfegyverzése ellentétes lenne a nemzetközi joggal, és sokat ártana az EU-kínai kapcsolatoknak".

Von der Leyen kiemelte, hogy Peking állásfoglalása az ukrajnai háborúval kapcsolatban döntő fontosságú az EU számára.

"Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként nagyon nagy Kína felelőssége, ezért elvárjuk, hogy olyan igazságos békéhez járuljon hozzá, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását" - hangsúlyozta von der Leyen.

23:22
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Litvánia segélyt küld Ukrajnának

Litvánia 44 millió dollár értékű katonai segélyt küld Ukrajnának.

Arvydas Anušauskas litván védelmi miniszter április 6-án bejelentette, hogy országa 41 millió euró (44 millió dollár) új katonai csomagot bocsát Ukrajnának rendelkezésére.

23:50
április 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz tüzérség megsemmisített egy tarackágyút Herszon régióban

Az Orosz Fegyveres Erők csütörtök este megsemmisítettek egy ukrán tarackágyút a Herszon terület jobb partján fekvő Jantarnoje falu közelében.

Öt ukrán katona meghalt. Erről csütörtökön számolt be újságíróknak a régió katasztrófavédelmi szolgálatának képviselője.

02:58
április 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán diverzáncsoportot vertek vissza az orosz határon

Ukrán diverzánsok behatolási kísérletét akadályozták meg orosz határőrök - közölte Alekszandr Bogomaz Brjanszk megyei kormányzó csütörtökön a Telegram-csatornáján.A mai napon Oroszország Szövetségi Biztonsági Szolgálata (FSZB) Brjanszk megyei parancsnokságának határőrei meghiúsították egy 20 fős ukrán diverzáns- és felderítőcsoport arra irányuló kísérletét, hogy behatoljon az Oroszországi Föderáció területére a Pogari járásban lévő Szlucsovszk falu közelében- írta a kormányzó. Bogomaz szerint az orosz hadsereg a határőrökkel együtt vette tűz alá a csoportot. Március elején ukrán diverzánsok a Klimovói járás területén levő Ljubecsanye és Szusanye községbe hatoltak be Brjanszk megyében. A hivatalos jelentések szerint legalább két járműre rálőttek, megölve egyikük vezetőjét. Egy tízéves fiú is megsebesült. Vlagyimir Putyin elnök terrortámadásnak minősítette az akciót. Az FSZB szerint a fegyvereseket visszaszorították Ukrajnába, ahol tüzérségi csapás mértek rájuk.Jan Gagin, az elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva kijelentette, hogy az orosz erők elfoglalták Artyomovszk (mai ukrán nevén Bahmut) vasútállomását. Gagin 15-20 ezer halottra becsülte az ukrán hadseregnek a városban elszenvedett emberveszteségét. Bahmut birtoklásáért több mint hat hónapja heves harcok folynak. Vlagyimir Putyin csütörtökön kétoldalú munkamegbeszélést folytatott az Ukrajnától elcsatolt mind a négy régió vezetőjével. A Gyenyisz Pusilinnal, a "Donyecki Népköztársaság" megbízott első emberével tartott találkozón azt mondta, hogy szerda éjjel az egyik meg nem nevezett frontszakaszon 14 ukrán katona megadta magát, az ukrán hadsereg pedig háromszáz ágyúlövést adott le, hogy megsemmisítse őket az őrzésük helyén. Az elnök szerint a foglyok az utolsó emberig életüket vesztették, és megsebesültek az őrzésükre hátrahagyott orosz katonák is.Putyin cinizmussal és a saját állampolgáraival szembeni kegyetlenséggel vádolta meg az ukrán hadsereget, hozzáfűzve: "az a feladatunk, hogy visszaszorítsuk őket olyan messzire, ahonnan már nem tudnak kárt okozni nekünk". Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy a Putyin által említett eset Avdijivka környékén történt. Elmondta, hogy az egyik erődítménynél az ukrán 54. gépesített dandár egyik parancsnoka nyílt csatornán kérte a megadás lehetőségét, amit a tűz beszűntetése követett, majd a fegyverletétel után az ukrán foglyokat biztonsággal elvezették. Az orosz tábornok szerint az ukrán foglyokkal, akiket az éjszaka folyamán nem szállítottak el a frontvonalból, nagykaliberű tüzérségi lövedékekkel végeztek a sajátjaik az orosz fedezékben. Konasenkov az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét mintegy 325 főben nevezte meg, akik közül több mint 140 katona a Donyeck környéki harcokban esett el. Beszámolójában említést tett még egyebek között egy vezetési pont és egy rakétatüzérségi raktár megsemmisítéséről. A nap folyamán több - orosz ellenőrzés alá került - településről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi csapást. Donyeckben legkevesebb kilenc civil életét vesztette, hét pedig megsebesült, amikor amerikai HIMARS sorozatvetők srapneltöltetű rakétái robbantak fel egy járműtelep felett. Két támadás történt húsz perc különbséggel, a második a mentésben segédkező emberek között szedett halálos áldozatokat. A luhanszki régióban lévő Liszicsankban három polgári lakos meghalt, egy pedig megsebesült egy buszmegállót ért találat következtében.

08:17
április 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!