Robbanás volt Zaporizzsjában, nem csitulnak a harcok a Wagner-csoport visszavonulásával sem

Horizontal MILITARY ACTIVITIES orosz ukrán háború
Aknamentesítést végző katona Novoazovszk közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 487. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
07:56
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző közvetítésünket ITT TALÁLJA.

08:11
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 7284 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6600 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 82 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:18
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin és csapatai ujjongva hagyták el Rosztovot

Fényképek jelentek meg Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérről és csapatairól, amint kivonultak a Don-i Rosztovból, ahol átvették az irányítást az ukrajnai orosz hadműveletet irányító katonai főhadiszállás felett.

A Kreml korábban bejelentett egy megállapodást, amelynek értelmében az orosz zsoldoscsoport főnöke a szomszédos Fehéroroszországba költözik – és nem kell büntetőeljárás alá vonni, miután csapatokat utasított Moszkva felé.

Prigozsin csapatai visszatérnek ukrajnai táboraikba, ahol orosz reguláris katonákkal harcoltak.

08:58
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább 13 orosz katona meghalt a Wagner-lázadásban

Moszkvai sajtóorgánumok szerint legalább 13 orosz katona meghalt a Wagner-puccskísérlet következtében.

A Readovka című hetilap – saját forrásaira hivatkozva – azt írta, hogy 15 ember halt meg, köztük a lezuhant repülőgépeken és helikoptereken tartózkodó katonák is. A kiadvány szerint legalább nyolc ember tartózkodott egy IL-18-as repülőgép légiirányító állomásán.

A Rybar hírügynökség jelentése szerint több mint 20 pilóta halt meg, akik hét helikopter és repülőgép fedélzetén tartózkodtak.

Független források egyik jelentést sem tudták megerősíteni.

09:27
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

3000 csecsen harcos lehet Moszkvában

Legalább 3000 csecsen elit katona foglalt állást Moszkvában, hogy megvédje az orosz fővárost az előrenyomuló Wagner-harcosokkal szemben - jelentette a csecsen állami műsorszolgáltató.
"A harcosok kora reggel óta moszkvai állásaikon vannak, és készek végrehajtani Vlagyimir Putyin orosz fegyveres erők főparancsnokának parancsát" - írta Groznij a Telegramon.

A Wagner-csoport főnöke, Jevgenyij Prigozsin már rég visszafordította Moszkva felé tartó embereit, de még nem érkezett olyan jelentés, amely arra utalna, hogy a csecsen harcosok elhagyták volna pozícióikat.

10:05
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás hallatszott Zaporizzsjában

A BBC Russian munkatársai arról számoltak be, hogy a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városában robbanást hallottak. Légiriadót rendeltek el a városban és a régióban.

Zaporizzsja Európa legnagyobb atomerőműve, amelyet tavaly májusban foglaltak el az oroszok heves harcok után. Ukrajna ellentámadása jelenleg is zajlik Zaporizzsja térségében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azzal vádolta Oroszországot, hogy terrortámadást tervez az üzem ellen, amit Moszkva tagadott.

10:40
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Kadirov üzent Prigozsinnak

A Wagner-csoport visszavonulása után a Telegramon Ramzan Kadirov csecsen vezető azt állította, hogy Jevgenyij Prigozsin "dühből" cselekedett a sikertelen üzleti ügyletek miatt. Kadirov korábban azt tanácsolta a Wagner-csoport vezetőjének, hogy tegye félre ezeket az ügyeit.

"Beszéltem Prigozsinnal, és arra biztattam, hogy hagyja el üzleti ambícióit, és ne keverje össze őket nemzeti jelentőségű ügyekkel. Azt hittem, megértett, de kiderült, hogy ez a harag mindeddig csak nőtt benne" - írta Kadirov, aki arra szólított fel minden zsoldost, hogy legyen „józan" a döntéseiben – különben ez „katasztrofális eredményekhez" vezethet.

11:18
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai hírszerzés tudott Prigozsin terveiről

Az amerikai biztonsági tisztviselőket már szerdán figyelmeztették, hogy Prigozsin puccsra készül – írja hírszerzési forrásokra hivatkozva a The New York Times. Közvetlenül az volt a gondjuk, hogy ez hogyan érinti Moszkva nukleáris fegyverarzenáljának ellenőrzését.
Az amerikai hírszerzés hónapok óta nyomon követte a Wagner-vezér és az orosz háborús vezetők – köztük Szergej Sojgu védelmi miniszter – közötti növekvő feszültséget.

11:48
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij még töb fegyvert kért a nyugattól

Ma a világ látta, hogy Oroszország vezetői nem irányítanak semmit. Egyáltalán semmit. Csak a teljes káosz

- mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat éjszakai videóbeszédében a Wagner-lázadásra utalva, és arra kérte Ukrajna szövetségeseit, hogy küldjenek még több fegyvert Kijevbe.

A Wagner-lázadás 23 éve a legnagyobb belső kihívást jelentette Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és globálisan is aggodalmakat okozott.

Minden káosz az ellenséges vonalak mögött nekünk dolgozik

- jelentette ki Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint.

Egy telefonbeszélgetést követően, ami Kuleba és Antony Blinken között zajlott az eseményekről, az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy Washington figyelemmel kíséri a fejleményeket, és "szorosan együttműködik" Kijevvel.

12:19
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Feloldották az orosz útkorlátozásokat

Miután a Wagner-erők elhagyták Rosztov-on-Don városát, a helyi sajtó arról számolt be, hogy feloldották az útkorlátozásokat. Korábban, amikor a Wagner-zsoldosok Rosztovból észak felé tartottak Moszkvába, az orosz hatóságok lezárták az utakat, hogy megállítsák a menetüket.
Az orosz állami tulajdonú TASS hírügynökség most azt állítja, hogy minden útkorlátozást feloldottak Rosztovban, Lipeckben és a patthelyzetben érintett más déli régiókban. Moszkva és Tula régióban egyelőre továbbra is érvényesek az autópálya-korlátozások.

12:51
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő, mit találtak Prigozsin irodájában

Az orosz bűnüldöző szervek állítólag öt kiló aranyrudat és azonosítatlan fehér port, valamint legalább négy útlevelet találtak Jevgenyij Prigozsin irodájában – jelentette a Meduza független orosz hírügynökség a Fontanka nyomozóoldalára hivatkozva.
Az egyik útlevélben Prigozsin fényképe volt, de „Vlagyimir Bobrov" névre szólt, egy másik pedig Prigozsin nevét, de egy másik kopasz férfi képét tartalmazta.
Az orosz rendfenntartók azt állítják, hogy hat fegyvert is találtak.

13:23
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Már a tinédzsereket is ellenőrzik Mariupolban

Az orosz biztonsági erők megkezdték a helyi ukrán tinédzserek iratellenőrzését a megszállt Mariupolban – derül ki az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ jelentéséből. Az ellenőrző pontokat annak megállapítására hozták létre, hogy a tinédzserek részt vesznek-e a partizánmozgalomban, és hogy értékeljék az „Ukrajna iránti hűséget".

Az egyre aktívabb mariupoli ellenállási mozgalom a hírek szerint szombaton megölt négy orosz katonatisztet.

A humanitárius helyzet az elmúlt hetekben tovább romlott Mariupolban. Sok civil nem fér hozzá az alapvető orvosi ellátáshoz sem, mivel az egészségügyi intézményeket az orosz katonai személyzet kiszolgálására tartják fenn.

Egy hete sztrájkba léptek a város önkormányzati vízellátásának sofőrjei a visszatartott bérek és a romló életszínvonal miatt.

14:05
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb segytséget kap Ukrajna a németektől

Németország az USA-val együttműködve az idei év végéig további 45 Gepard légvédelmi rakétát ad át Ukrajnának.

A Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Ukrajna Helyzetközpontjának vezetője, Christian Freuding dandártábornok jelentette be a Weltnek .

Németország eddig 34 Gepardot adott át Ukrajnának, további 15-öt pedig a következő hetekben szállítanak le.

"Emellett az év végéig további 30 Gepardot szeretnénk leszállítani az Egyesült Államokkal együttműködve" - mondta Christian Freuding.

14:36
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos katonai célpontokat semmisítettek meg orosz harci helikopterek

A nyugat-csoport harci helikoptereinek legénysége 11 rakéta- és bombatámadást hajtott végre az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) két dandárjára Kupjanszk. Erről Szerhij Zybinszkij, a csoport sajtóközpontjának vezetője tájékoztatta a TASZSZ-t.

15:09
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok Horlivkát vették célba

Az ukrán csapatok több rakétavetővel lőtték Horlivkát - közölte a DNR képviseletének az ukrán háborús bűncselekményeket ellenőrző és koordináló közös központ (JCCC) Telegram-csatornája.

A tűz a Nyikitovszkij kerületre Nelepovka irányából érkezett.
"Tizenöt rakétát lőttek ki MLRS-ekből" - írja a kiadvány.

Ezen kívül az ukrán csapatok reggel kétszer nyitottak tüzet Donyeckre – helyi odő szerint 06:30-kor, 06:50-kor pedig a Petrovszkij kerületre.

16:32
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt gondolják a britek az ukrán ellentámadásról

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrisebb hírszerzési jelentése szerint az ukrán hadsereg az ellentámadás első két hetében finomított a korábban alkalmazott taktikákon, hogy felkészüljenek az oroszok által tartott, a védelmi vonalban mélyebben elhelyezkedő állások támadására.

Az első időszak támadásaiban szerzett tapasztalatokat felhasználják és új módszereket dolgoznak ki. A britek szerint az ukrán ellentámadás fokozatosan, de biztosan halad.

17:01
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Kína támogatja Oroszországot

Az orosz külügyminisztérium szerint Kína támogatásáról biztosította a moszkvai vezetést, miközben Vlagyimir Putyin megpróbálja stabilizálni országát a Wagner zsoldoscsoport szombati meghiúsult lázadása után.

A Reuters jelentése szerint Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes megbeszélést folytatott Csin Gang kínai külügyminiszterrel, miután Pekingbe repült, hogy "nemzetközi problémákról" tárgyaljon.

17:38
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett a halottak száma Kijevben

Tegnap rakétacsapás ért Kijevben egy tizenhatemeletes lakóházat, ma délelőtt további két ember holttestét találták meg a romok alatt, így a halottak száma már ötre emelkedett - közölte Kijev polgármestere.

A városi légvédelem lelőtte a rakétát, de a darabjai a toronyházra hullottak, amiben tűz ütött ki.

A támadásban tizenegy ember megsérült - írja a Sky News.

18:31
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadásokat vert vissza az orosz hadsereg

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy visszaverték az ukrán hadsereg támadási kísérleteit az ukrajnai Donyeck és Zaporizzsja térségében - írja a The Guardian.

A minisztérium továbbá közölte, hogy 10 ukrán támadási kísérletet vertek vissza Bahmut térségében is.

19:20
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas robbanás történt Luhanszk városában

Luhansz városában helyi idő szerint délután 4 óra körül hatalmas robbanás történt - írja a lenta.ru.

Az orosz hatóságok munkatársai jelenleg vizsgálják az incidens részleteit, állítólag a robbanás a város délnyugati részén történt, ami miatt tűz ütött ki.

20:04
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Rakéta csapódott Kijevbe, sok a halott

Egy lelőtt orosz rakéta maradványai rázuhantak egy 25 emeletes lakóházra Kijev nyugati kerületében, Szolomjanszkijban, aminek következtében az eddigi információk szerint öten meghaltak - közölte vasárnap Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere.

Az ukrán légvédelem lőtte le az orosz rakétát, amelynek roncsai súlyos károkat okoztak a többszintes épületben. A mentési munkálatok még tartanak - tette hozzá Klicsko.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál kormányzók beszámolóiból készített összeállításában azt írta, hogy szombaton és vasárnap az orosz erők kilenc ukrán megyét támadtak az ország keleti, északi és dél részeiben. Donyeck megyében egy helyi lakos meghalt, kettő megsebesült, a déli Herszon megye azonos nevű székhelyén szintén egy halálos áldozat mellett két civil megsebesült.

Harkov megyében egy hétéves kisfiú sebesült meg. A zaporizzsjai régióban két, Dnyipropetrovszk megyében egy sebesültje volt az orosz támadásoknak.

20:54
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin és Lukasenko telefonon tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök és fehérorosz kollégája, Alekszandr Lukasenko vasárnap reggel ismét telefonon beszélt egymással - jelentette a belarusz Belta hírügynökség.

A két vezető szombaton legalább kétszer beszélt egymással. Lukasenko közvetített egy megállapodás létrejöttében Jevgenyij Prigozsinnal, a Wagner-csoport vezetőjével, aki beleegyezett a polgárháború veszélyével fenyegető helyzet deeszkalációjába és a Fehéroroszországba költözésébe.

21:29
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Támadásba lendült az ukrán hadsereg

Az ukrán fegyveres erők a hétvégén Limannál is próbálkoztak támadással a korábban ostromlott frontszakaszok, Donyeck körzete, a donyecki régió déli része és Zaporizzsja mellett - derült ki az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy által vasárnap ismertetett hadijelentésből.

A tábornok szerint az ukrán erők Donyeck körzetében, Artyomovszknál (Bahmutnál) tíz ukrán támadást vertek vissza, Karsznohorivkánál, Andrijivkánál, Pervomajszkénél pedig további négyet.

Az ukrán fél ezekben a kísérletekben összesen mintegy 430 katonát veszített, valamint egyebek között 11 gyalogsági harcjárművet és egy lőszerraktárt.

22:17
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Döntöttek a Wagner-csoport sorsáról

Andrej Kartapolov, az orosz Állami Duma védelmi bizottságának elnöke kijelentette, hogy nem lát okot a Wagner katonai magáncég betiltására Oroszországban - írja a lenta.ru.

Kartapolov a Wagner-csoportot ma az ország legharcképesebb egységének nevezte. "Hogy elfogják és lefegyverezzék őket? - ennél jobb ajándékot nem lehetne kitalálni a NATO és az ukránok számára. Ezt nem szabad megtenni" - tette hozzá a politikus.

22:44
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt kéri Litvánia a NATO-tól

Litvánia a NATO keleti szárnyának megerősítését kéri a Wagner orosz fegyveres csoport szombati lázadása és az alapító, Jevgenyij Prigozsin fehéroroszországi száműzetése miatt - közölte vasárnap Gitanas Nauseda litván elnök a balti állam biztonsági tanácsának ülését követően.

Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egyes részei tisztázatlan tervekkel és szándékokkal Fehéroroszországban kötnek ki, az csak azt jelenti, hogy meg kell erősítenünk a keleti határaink védelmét - jelentette ki a litván elnök.

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a legutóbbi fejlemények nemcsak a Fehéroroszországgal határos Litvániára, hanem az egész NATO-ra hatással lesznek.

Közölte, hogy a balti ország fokozni fogja hírszerzési tevékenységét, hogy további adatokat gyűjtsenek Fehéroroszország politikai és biztonságpolitikai viszonyairól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!