Csonterősítés hormonpótló kezelés okozta mellékhatások nélkül

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: Lyn de GaraA Woman Health Initiative (WHI) vizsgálatot irányító bizottság ez év július 9-én bejelentette, hogy leállította a kombinált hormonpótló kezeléssel kapcsolatos vizsgálatot, miután kiderült, hogy a hormonterápia egészségügyi kockázata jelentősen meghaladta a várt előnyöket.

A kutatás lezárását eredetileg 2005-re tűzték ki. A vizsgálat közel 16 000 amerikai résztvevője több mint 5 éven át mintegy 40 egészségügyi központban részesült hormonterápiában. A változókorban lévő nők menopauzális tüneteinek enyhítésére, valamint a csontritkulás kezelésére és megelőzésére gyakorta alkalmazott hormonkezeléstől a kutatók azt várták, hogy az jelentősen csökkentheti a szívrohamok és a szélütések számát. Kiderült azonban, hogy a kezelés épp az ellenkező hatást váltotta ki.

Jóllehet a kutatás pozitív eredményeket hozott a csonttörések és a vastagbélrák kockázatának csökkentése terén, a kombinált hormonpótló kezelésben részesült nők körében 41%-kal növekedett a szélütés, 22%-kal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának lehetősége azokhoz képest, akik nem kaptak hormonpótló kezelést. Ezen túlmenően az rosszindulatú emlődaganat előfordulási kockázata is 26%-kal nőtt a hormonterápia következtében.

A kutatás bebizonyította, hogy a kezelés kockázat-előny aránya nem felel meg azoknak az elvárásoknak, melyeket egy krónikus betegség megelőzése érdekében végzett kezeléssel szemben támasztanak. A WHI bejelentése ezzel pontot tett a menopauzán átesett nők körében alkalmazott hormonkezelés hosszú távú, hatékony alkalmazhatóságáról folytatott régóta tartó szakmai vita végére.

Az eddig hormonpótlásban részesült nőknek a kezelőorvosukkal folytatott konzultációt követően mérlegelniük kell, hogy folytassák-e a megszokott ösztrogén, illetve ösztrogén/progeszteron kezelésüket. Ha a menopauzális tünetek enyhítése volt a kezelés megkezdésének fő célja, akkor a betegnek arról kell döntenie, hogy vállalja-e a hormonok tartós alkalmazásával járó kockázatot.

A klimaxról bővebbenhttp://www.vital.hu/themes/sick/klimax2.htmKlimax idején jelentkező hőhullámokhttp://www.vital.hu/themes/sick/klimax4.htmA hormonpótlásról bővebbenhttp://www.vital.hu/themes/sick/klimax6.htmMenopauzáról mindenthttp://www.hazipatika.com/topics/menopausaCikkek, infók, kalkulátorok, orvosi segítség.További linkek a klimaxrólhttp://vizsla.origo.hu/static/egeszseg/egeszsegugy/klimax/

A kutatás eredménye a csontritkulás megelőzésében és kezelésében érdekelt, valamint hormonkezelésben részesült posztmenopauzális nőket egyéb alternatív terápiák keresésére ösztönözheti.
Megoldás lehet olyan, nem hormonális készítmények alkalmazása, amelyek a változókor tüneteit már maguk mögött hagyó nők számára a csontritkulás hatékony és tartós kezelésére a hormonokra jellemző mellékhatások jelentkezése nélkül képesek.
Így most több más megoldás mellett egy olyan szerrel is próbálkoznak, mely szelektív módon utánozza a női hormon (ösztrogén) néhány hasznos hatását a kívánt helyeken (csontok, vérzsírok), ugyanakkor a hormonkészítményekkel ellentétben nincs kedvezőtlen hatása az emlő és méh szöveteiben. A szer az ún. SERM (Szelektív Ösztrogén Receptor Modulátor) gyógyszercsoportba tartozik.
Klinikai vizsgálatok szerint már egy év kezelés után 68%-kal csökkenti a fájdalmas csigolyatörések kockázatát, 3 éves kezelés során minden anatómiai régióban egyenletesen növekszik a csontsűrűség. A szer a kórosan fokozott csontátépülést már 3-6 hónap alatt az egészséges nők menopauza előtti élettani szintjére csökkenti, majd folyamatosan ezen a szinten tartja a kezelés során.
A hormonpótló kezeléssel ellentétben, az új készítmény alkalmazásakor az újonnan felfedezett emlődaganat kockázata 84%-kal csökkent a csontritkulásban szenvedő nők klinikai vizsgálatában. Szedése szív-érrendszeri tekintetben is biztonságos, mivel ugyanebben a vizsgálatban a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából veszélyeztetett betegeknél a kardiovaszkuláris események kockázata is csökkent.

A mellrák megelőzhető/noilapozo/egeszseg/20020131amellrak.html
Az oszteoporózist néma járványként is emlegetik, hiszen a csigolyatörések kétharmada tünetmentes. Ma Magyarországon 800 000 - 1 millióra tehető a csontritkulásos betegek száma, ami világviszonylatban is magas. Az 50 éves nők 40%-át fenyegeti annak veszélye, hogy hátralévő életében csonttörést szenved el csontritkulás miatt. A betegség tudatos megelőzése kulcsfontosságú. Megfelelő terápia nélkül az oszteoporózisra a visszafordíthatatlan, gyors előrehaladás és az életkilátások, illetve az életminőség egyértelmű romlása a jellemző, így kezelésének elsődleges célja a törési kockázatok csökkentése. Ebben a modern gyógyszeres kezelés mellett az egészséges életmódnak, a kalciumdús táplálkozásnak és a mozgásnak is jelentős szerepe van.
Ma hazánkban országszerte 110 oszteoporózis centrum működik, ahol a betegek háziorvosi beutalóval világszínvonalú kezelésben részesülhetnek.
A csontritkulás megelőzéséről bővebben itt olvashat, a változó korban ajánlott táplálkozási elvekről pedig ezen az oldalon.