Sport és kényeztetés az ünnepek alatt is

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mikor van az embernek ideje magára, ha nem az iskolai szünetek vagy a szabadnapokkal járó ünnepek alkalmával? Amikor már mindenki túl van a családi látogatásokon, vagy éppen az otthoni sürgés-forgás elől menekül, ideális elfoglaltság lehet egy kiadós torna, szaunázás vagy úszás. A legtöbben az ünnepek alatt pihenik ki az egész éves munkával járó fáradalmakat. Ez a pihenés azonban sokaknak nem az otthoni lustálkodással, sokkal inkább az aktív kikapcsolódással vagy az egészséges kényeztetéssel jelent egyet. A legkézenfekvőbb persze sétálni egyet a szabadban, vagy elmenni futni, kocogni a jól bevált fővárosi terepekre: a Margitszigetre, a Normafához vagy a Hármashatár-hegyre. Leírhatatlan élménnyel lesznek gazdagabbak azok, akik a havas erdőben futva vezetik le felgyülemlett energiáikat.

Forrás: MTIKedvelt ünnepi találkozóhely a Városligeti Műjégpálya is. Sok szülő tanítja itt csúszkálni csemetéit, és rengeteg fiatal húz korcsolyát a téli szünetben. A műjég 24-e, 31-e és 1-je kivételével - tehát 25-én és 26-án is! - a megszokott módon üzemel. 24-én és 31-én azonban csak 9 és 13 óra között, az új év első napján pedig 16 és 20 óra között lehet csúszkálni a városligeti műjégen. A belépők az ünnepek alatt sem változnak, hétköznap 280, hétvégén 560 forintba kerül egy jegy.

Akik nehezen veszik rá magukat, hogy a szabadban mozogjanak, a város uszodáiban és fürdőiben is kellemesen felfrissülhetnek. Az uszodákban január elejéig szünetel az iskolai csoportok oktatása, amit sokan ki is használnak, hiszen ilyenkor bárki kényelmesen lubickolhat a medencékben. A fürdők látogatottsága is megnő az ünnepek alatt. Sokan ilyenkor veszik rá magukat, hogy akár egy egész napot eltöltsenek az termálvizes- és az élménymedencékben, vagy felváltva a szaunában és gőzfürdőben. A legtöbb fürdő és uszoda 23-án, hétfőn még az általános nyitva tartás szerint, tehát reggel 6 és este 19-20 óra között várja látogatóit. Akik szívesen másra hagyják az ünnepi készülődést, az ajándékok csomagolását, 24-e délelőttjét is egy budapesti fürdőben tölthetik, mondjuk a masszőr keze alatt. A keddi nyitva tartás általában 6 és 12-13 óra között változik. A legtöbb fürdő 25-én zárva tart, s csak 26-án nyitja meg újra kapuit, igaz, rövidebb (6-17 óráig) időre.

Forrás: ORIGO
Ha nem tudunk gyógyfürdőbe menni, csináljunk otthon egy jó meleg, illatos fürdőt
uszodáknálSzéchenyi Gyógyfürdőn Gellért Gyógyfürdőn

Az ünnepi készülődés közepette sokaknak jóleshet egy kicsivel sportosabb mozgásforma. Mielőtt azonban fitnesz- vagy squashfelszereléssel elindulnánk a termek felé, érdeklődjünk az ünnepi üzemelésről. Egyes helyeken már december 23-án kezdetét veszik az ünnepek, ezen a hétfői napon esetleg már rövidített vagy a vasárnapi nyitva tartás szerint működnek a klubok.

Fürdők, uszodák a katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/szorakozas,_pihenes,_sport/furdok/Fitnesz linkekhttp://vizsla.origo.hu/static/szorakozas,_pihenes,_sport/sport/fitness/

A legtöbb fitnesz- és squashklub december 24-én zárva tart. Néhány sportcentrum azonban (például az I. kerületi A&TSA Aerofit Fitness Club) - bár rövidített időben -, de még ezen a napon is várja a vendégeket. Karácsony első napján már több klub is kinyitja kapuit, 26-ától pedig szinte valamennyi fitneszcentrumban elkezdhetjük ledolgozni az ünnepi vacsorák, ebédek és a szaloncukrok elfogyasztása miatt felszedett többletkilókat. Általánosságban elmondható, hogy ezeken a napokon a klubok többségében a hétvégi árak és programok érvényesek. A kiegészítő szolgáltatások - szauna, szolárium - szinte mindenhol igénybe vehetők, a csoportos aerobik órákról azonban a legtöbb helyen le kell mondanunk. A karácsony és szilveszter közötti napokban, a munkához hasonlóan, minden a megszokott mederben halad. December utolsó napján zárt kapukkal vagy rövidített nyitva tartással találkozhatnak a sportolni vágyók. Január 1-jén azonban szinte valamennyi edzőterem és squashpálya zárva tart.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!