Nem minden gyümölcslé, ami annak látszik

Vágólapra másolva!
A gyümölcsitalokat százféle színes dobozban, flakonban és üvegben kínálják a forgalmazók, a választékra tehát nem panaszkodhatunk. Egy kérdés marad csak: a gusztusos csomagolásban lévő ital valóban gyümölcsből van, vagy csak egy kis víz megfűszerezve természetazonos aromával?
Vágólapra másolva!

Akkora mennyiségű áru zúdul ránk, hogy szinte már fel sem tűnik, hogy a valódi tej mellett ott van a halvány másolat, a csoki soha nem látott kakaót, a külföldről hozott zöldség íze pedig sokszor a határon túl marad. Érdemes pár perccel több időt szánni a vásárlásra és elolvasni még a közértben azt az apró betűs részt, ami a "Készült" felirat után következik.

A gyümölcslevekről már mindenki tudja, hogy nagyon egészségesek, hiszen elősegítik az emésztést, és meggyorsítják az enzimek felszívódásának folyamatát. Noha a gyümölcslevek természetes gyümölcssavakat tartalmaznak, megemésztve lúgos kémhatást eredményeznek, helyreállítva a szervezet sav-bázis egyensúlyát a zsíros ételek után. Minél nagyobb a termék gyümölcs- vagy gyümölcslétartalma, annál több hasznos anyag származik magából a gyümölcsből. Tehát vásárláskor érdemes odafigyelni a gyümölcstartalom mértékére, amit a csomagoláson feltüntetnek.

A legértékesebb és ezért általában a legdrágább termék a "valódi gyümölcsé", azaz folyékony gyümölcs, amely kizárólag csak gyümölcsből, gyümölcssűrítményből vagy gyümölcsléből készülhet, és egyéb anyagot nem tartalmazhat. E termékkörben egyetlen engedmény a gyártás során, ha gyümölcslésűrítményt használnak, és az eredeti állapotra megfelelő minőségű vízzel hígítják vissza.

A gyümölcslékészítmények, szemben az üdítőitalokkal, tartósítószert általában nem tartalmaznak. Ezeket a termékeket úgynevezett steril vonalakon állítják elő és a tartósítás csak hőkezeléssel történik. A gyümölcslevek a szomjúság csillapításán túl a szervezet számára élettanilag hasznos anyagokat (vitaminokat, növényi rostot stb.) is tartalmaznak.

A legalacsonyabb gyümölcstartalmú termék a "drink" vagy "ital", ami 40 százalék alatti gyümölcslétartalmat jelent. A "nektár" elnevezésű termékcsoport 40 százaléknál több, de 100 százaléknál kevesebb gyümölcsöt vagy gyümölcslevet tartalmaz. Ezekre jellemző, hogy a gyümölcsből származó, élettanilag hasznos anyag mennyisége viszonylag csekély, egyidejűleg kisebb-nagyobb mennyiségben élvezeti értékét fokozó anyagokat - cukrot, étkezési savat, ízt, illatot adó aromát, esetenként élelmiszer-színezéket - tartalmaznak.