Tonhalas receptek fogyózóknak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ugye mindenki ismeri a főként halkonzerv formájában kapható, leginkább ízesített olívaolajban tartósított sprotnit, vagy az ujjnyinál alig nagyobb ízes szardíniát és a szardellát?
Forrás: Magyar KonyhaKi gondolná, hogy ezen formás, igen ízletes kicsiny halacskák közvetlen rokona az ugyancsak barna húsú, szálkamentes tonhal, amely 3-5 méter hosszúra is megnőhet. A kifejlett példányok súlya elérheti a 100-150 kg-ot is.
A tonhal szépen ívelt formájú halfaj, testének alakja idomult ragadozó életmódjához. Nagy súlya ellenére igen mozgékony, gyors és éber, hiszen mindezen tulajdonságokkal bírnia kell az apróbb halakból, puhatestűekből álló zsákmány megszerzéséhez.
Húsa könnyen emészthető, fehérjében, ásványi sókban, vitaminokban gazdag és teljesen zsírszegény. Ezért a fogyókúrázóknak, a kímélő jellegű étkezést gyakorlóknak szolgálhat kitűnő alapanyagként. Konyhatechnológiai szempontból mellette szól az is, hogy könnyen elkészíthető.

Előkészítést nem igényel, és változatos formában, hidegen vagy melegen elkészítve kerülhet asztalunkra. A tonhalat a kereskedelemben különböző súlyú kiszerelésben, fagyasztott állapotban árusítják. A belőle készített étel minősége már a mélyhűtött áru felnyitása pillanatában eldől. Van, aki a kicsomagolt tonhalfilét a gyors felengedés érdekében langyos vagy meleg vízbe teszi.

Paula, a Ráma háziasszonya válaszol

Fortélyokra vagy kíváncsi, melyeket nem találsz meg a szakácskönyvekben?

Mi történik ilyenkor a halhússal? A hirtelen hőhatás következtében a halhúsban lévő jégkristályok a sejtfalat rongálják, amelynek következtében értékes tápanyagok és ízanyagok az elkészülendő étel helyett az áztató vízben oldódnak ki. Mi tehát a helyes eljárás?
A tonhalat néhány órával a felhasználás előtt a mélyhűtőből a normál hűtőszekrénybe helyezzük át. Ekkor a tonhal részben felenged, és minősége nem károsodik. Közvetlenül a tervezett konyhai felhasználást megelőzően 1-2 órával a hűtőszekrényből kivesszük, és tiszta ruhával letakarva konyhahőmérsékleten tartjuk, ameddig teljesen felolvad.


Tonhallal töltött, tepsiben sütött burgonya

Hozzávalók: 8 db burgonya, 20 dkg tonhal, 0,5 db citrom, 6 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 db tojás sárgája, 10 dkg reszelt sajt, fehér bors, szerecsendió, só

Forrás: Magyar KonyhaA megmosott burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük. Megtisztítjuk, és hosszában kettévágjuk. Egy kiskanál segítségével a burgonya belsejét kivágjuk, hogy tölthetők legyenek.
A tonhalat gyengén sózott, citromlével ízesített vízben puhára főzzük. A főtt halhúst áttörjük. 3 dkg vajat felolvasztunk, hozzáadjuk a lisztet, habzásig hevítjük, majd felengedjük a forró tejjel.
Habverővel simára keverjük, közben sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Mérsékelt tűzön addig főzzük, ameddig a mártás az edény falától elválik. Ekkor a tűzről levesszük, hozzákeverjük a tejfölt és a tojássárgát, végül az áttört halhúst.
Az így elkészített halas töltelékkel a burgonyát megtöltjük. Egy kivajazott tűzálló tálba a burgonyákat egymás mellé lerakjuk. Reszelt sajttal gazdagon meghintjük, és forró sütőbe tolva szép pirosra sütjük.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2020 kJ/480 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Zöldveltelini 2001

Hollandi tonhalsaláta

Hozzávalók: 40 dkg tonhal, 2 dl fehérbor, 40 dkg burgonya, 10 dkg karfiol, 10 dkg zeller, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg cukor, 3 cl olíva olaj, őrölt bors, ecet, só

Forrás: Magyar KonyhaA tonhalat megsózzuk, majd borban puhára pároljuk. Főzőlevében hagyjuk kihűlni, ezután a pároló léből kiemeljük, és kisebb kockákra vágjuk. Közben a megtisztított burgonyát, a zellert és a karfiolt külön-külön sós vízben megfőzzük. A burgonyát és a zellert vékony metéltre vágjuk, a karfiolt rózsáira szétszedjük. A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk és leforrázzuk. Salátaecetet készítünk, amelybe kevés olajat keverünk, és őrölt borssal ízesítjük. Az összevágott anyagokat az öntetbe tesszük, majd 2-3 órát a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1088 kJ/260 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Dörgicsei Olaszrizling 2001