Rebarbarakompót és -leves

Vágólapra másolva!
A piacon hamarosan megjelenik a rebarbara, melynek levelét és szárát is felhasználhatjuk ételeinkben. Ennek a kevéssé ismert növénynek az elkészítéséhez ad tippeket a héten Kaldeneker György szakács.
Vágólapra másolva!

Kompót

Félkilónyi rebarbara szárát vágjunk fel másfél centis darabokra, mossuk meg jól, majd tegyük egy fazékba, annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Adjunk hozzá körülbelül félpohárnyi cukrot, két evőkanál mézet, egy darab vaníliát és egy darab fahéjat. Forraljuk fel és főzzük öt percig.
Ha kihűlt, tálalhatjuk fagylalt mellé, fogyaszthatjuk natúr joghurttal, palacsintával, de kiváló sült húsok mellé is.

Leves

Egy fazékba tegyünk fél kg megmosott és összekockázott rebarbaraszárat, öntsünk rá kétliternyi vizet. Ízlés szerint adjunk hozzá cukrot. Fűszerezzük vaníliarúddal, fahéjdarabkával, csillagánizzsal és citromhéjjal. Főzzük 10-15 percig, majd kevéske hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be, 1-2 deciliter tejszínnel tegyük még krémesebbé. Jéghidegen, vanília fagyival a legfinomabb.