Formabontó ünnepi fogások

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Minden recept négy-hat személyre szól.

Előételek

Vegyesízelítő-tál

Hozzávalók: hat szelet sonka, néhány salátalevél, 20 dkg cékla, egy avokádó, só, bors, egy citrom, egy-két kávéskanál őrölt gyömbér, három evőkanál repceolaj, egy kávéskanál méz

A citromot forró vízzel megmossuk, levét kifacsarjuk, héját keskeny csíkokra szabdaljuk. Elkeverjük a gyömbérrel, sóval, borssal és olajjal. A céklát meghámozzuk, kis csíkokra vágjuk, és az előbb elkészített öntetből két evőkanálnyival meglocsoljuk. Az avokádót vékonyan felszeleteljük, rácsepegtetünk az öntetből, amelyhez még egy kávéskanálnyi mézet keverünk. Belefektetjük a sonkaszeleteket, majd a salátalevelekbe tekerjük.

Heringsaláta

Hozzávalók: két kisebb heringfilé, egy mogyoróhagyma, két evőkanál kapribogyó, egy evőkanál kapor vagy őrölt koriander, őrölt bors, egy kávéskanál őrölt gyömbér

A heringfilét lemossuk, és konyharuhával felitatjuk róla a nedvességet. A mogyoróhagymával együtt kis darabokra vagdaljuk, és elvegyítjük a fűszerekkel.

Rákkoktél

Hozzávalók: egy-két zellergumó némi zölddel, egy piros bélű grépfrút, két evőkanál tejföl, egy kávéskanál édes-savanyú szósz, Worcester-szósz, 10 dkg tengeri rák.

A zellergumókat megtisztítjuk, és a zölddel együtt apróra vagdaljuk. A grépfrútot meghámozzuk, a cikkelyekről lehúzzuk a fehér hártyát, és egy kis tálban felfogjuk a levét. Hozzáadjuk a kétféle szószt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a zellert, a grépfrútot és a rákot.


Paradicsomleves másképpen

Hozzávalók: két hagyma, két gerezd fokhagyma, két evőkanál szezámolaj, két kis doboz paradicsomkonzerv, kevés víz, egy kávéskanál barnacukor, só, bors, Cayenne-bors, négy evőkanál édes-savanyú mártás, két citrom.

A hagymát apróra vagdaljuk, a fokhagymát pépesítjük. Mindkettőt üvegesre pároljuk az olajon, hozzáadjuk a konzervparadicsomot, és a botmixerrel pürésítjük. Kis vizet hozzáadva felforraljuk, cukorral, sóval, borssal, Cayenne-borssal és édes-savanyú mártással ízesítjük. A citromlevet forró vízzel megmossuk, levét kifacsarjuk, és a levesbe keverjük. Egy-két karikával, héjcsíkkal díszítjük.

Főételek

Malacsült

Hozzávalók: egy kilónyi malachát bőr nélkül, 25 dkg apró hagyma, egy csomó zsálya, két evőkanál paradicsompüré, egy kávéskanál barnacukor, só, bors, édesnemes fűszerpaprika, egy gerezd fokhagyma, fél pohár fehérbor, két evőkanál balzsamecet.

A húst a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával jól bedörzsöljük körös-körül, és egy fedeles pecsenyesütőbe vagy római tálba tesszük (esetleg letakarjuk alufóliával). Aláöntünk fél csésze vizet, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Fél óráig sütjük, ekkor megfordítjuk, a levében elkeverjük a paradicsompürét, rászórjuk a zsálya felét, mellérakjuk a hagymákat, és most már letakarás nélkül sütjük még egy órán keresztül. A borban elkeverjük a balzsamecetet és a cukrot, és megkenjük vele a sültet, majd még egy negyed-fél órára visszatoljuk a sütőbe. Saját szószán szeletelve tálaljuk, a maradék zsályalevéllel meghintjük.


Hal sóágyon

Hozzávalók: egy kilós fogas, lazac vagy pisztráng, fél csokor petrezselyem, fél csokor citromfű, 3 kg durva szemcséjű tengeri só, három tojásfehérje, 1 dl víz, 20 dkg vaj, egy citrom, só, feketebors.

A megtisztított hal belsejébe töltjük a zöldfűszereket, jól összezárjuk a hasát, hogy só ne kerüljön bele. A tojásfehérjét elkeverjük a tengeri sóval, annyi vizet adunk hozzá, hogy formázható massza legyen. Sütőpapírral vagy alufóliával letakart sütőlapon vagy tűzálló tálban elterítjük a só egyharmadát, ráfektetjük a halat, és a maradék sóval befedjük. 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk, fél óráig sütjük. További tíz percig pihentetjük a halat, majd a kemény sóburkot feltörjük húsklopfolóval. A halat citromos vajjal fogyasztjuk. A lágy vajat kikeverjük két-három evőkanál citromlével, sóval, borssal, majd szilárddá hűtjük.

Desszert

Sárgabarackkrém gyümölcsdarabokkal

Hozzávalók: 15 dkg szárított sárgabarack, 8 dkg mogyoró, 15 dkg tejszínes lágysajt (Mascarpone), két evőkanál citromlé, 60 dkg friss füge és szőlő, 20 dkg tejszín.

A szárított sárgabarackot éjjelre beáztatjuk 3 dl vízbe. A mogyorót felaprítjuk, megpirítjuk, egy evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többit a sárgabarackkal, az áztatólevével és a sajttal összeturmixoljuk, majd a hűtőbe tesszük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a fügét hosszában negyedeljük. A tejszínt felverjük, óvatosan a krémbe forgatjuk, és egy lapos tálba terítjük. A tetejére rendezzük a gyümölcsdarabokat, és megszórjuk a maradék mogyoróval.

Csokoládébomba narancssalátával

Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg tejszínes lágysajt (Mascarpone), négy evőkanál kakaópor, egy csomag vaníliás cukor, egy evőkanál cukor, 2 dl tejszín, négy-hat narancs, 4 dkg mazsola, két evőkanál barnacukor, egy csipet fahéj.

A felolvasztott csokoládét kanalanként a sajthoz keverjük. Belekeverjük a két evőkanál kakaóport, a vaníliás cukrot és a cukrot, majd felverjük. A felvert tejszínt a masszába forgatjuk, és az egészet egy vízzel kiöblített tálba öntjük. Legalább hat órára a mélyhűtőbe rakjuk, fogyasztás előtt egy órával áttesszük a hűtőbe, végül tálaláskor kiborítjuk a formából, és meghintjük a maradék kakaóporral. A narancsokat meghámozzuk, gerezdekre bontjuk, hártyáit lehúzzuk, közben felfogjuk a levét. A lében elkeverjük a mazsolát, a fahéjat, a barnacukrot, és a narancsszeletekre öntjük. Szobahőmérsékleten egy-két órát állni hagyjuk.

Ajánlat

Vegetáriánus karácsonyi fogások

Még több karácsonyi recept

Christmas-cookies.com

Korábban

Nem csak ponty van a világon!

A polgári konyha hagyományos karácsonyi ételei

Siker-sütik karácsonyra