Az immunerősítő joghurt

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A törököknek és a bolgároknak köszönhetően hamarosan Európa is élvezhette ízét, kitapasztalhatta jótékony hatásait. A több száz, több ezer éves népi tapasztalat igazát mai kutatások is igazolták, így a "buggyantott tej" nem okozott csalódást: márkanevekkel felcímkézve mára az egészséges életmód szimbólumává vált. Elődeink úgy tartották, hogy a joghurt hatásos bélbajok gyógyítására, az élet meghosszabbítására, általános leromlás ellen és a női bajok kezelésére. "A tudomány mai állása szerint" elődeink nem tévedtek, valóban fontos táplálékunk: de vajon miért?

Hasznos baktériumok

Hogyan készül?
A joghurt készítésekor a pasztőrözött, homogenizált tejet melegen tartják, és baktériumtenyészetet adnak hozzá. Mivel a baktériumokat a pasztőrözés után adják a tejhez, a joghurt "élő" marad. A legtöbb boltban kapható joghurtban élnek ezek a baktériumok. A pasztörizált joghurtból azonban ezeket a baktériumokat kipusztították, miután azok a tejsavat előállították.

Joghurt - emésztés - immunrendszer

Rendszeres fogyasztása mindenekelőtt segít fenntartani a bélrendszer baktériumflórájának egyensúlyát, így

Joghurt házilag
Egy vastag fenekű, lapos edényben lassan forraljunk fel fél liter tejet, majd hagyjuk lehűlni testhőmérsékletre. Keverjünk bele egy kis kanál élőflórás joghurtot, majd öntsük a keveréket egy tiszta termoszba, csavarjuk rá a tetejét, és hagyjuk állni 6-8 óráig. Hűtőszekrényben 6 napig áll el.

Mi van benne?
A joghurt fehérjét, természetes cukrot, zsírt, kalciumot, foszfort és más ásványi anyagokat, valamint különböző B-vitaminokat is tartalmaz. Zsírtartalma a felhasznált tej minőségétől függ. Energiatartalma a zsírtartalomtól függően változik, egy dl hagyományos joghurt 272 kJ/65 kcal.
Joghurt - rákmegelőzés?

Immunerősítő hatásánál fogva szerepet játszik a daganatok kialakulásának megakadályozásában. Erre vonatkozólag többfajta kutatást végeztek, például egészséges emberek acidophilusban (a már említett tejsavképző baktérium) gazdag étrendjét vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy ezen étrend hatására a vastagbelében található, az ártalmatlan anyagokat rákkeltővé alakító enzimek aktivitása csökkent. A rákmegelőző hatás valószínűleg nem csak az emésztőrendszeri daganatokra vonatkozik: francia orvosok egészséges és melldaganatban szenvedő nők étkezési szokásait összevetve azt állapították meg, hogy a több joghurtot fogyasztóknak kisebb volt az esélyük a mellrák kialakulására.

Joghurtban az egészség

A belek erősítése tehát egyúttal az immunrendszer erősítését

Tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják!
A tejcukor, más néven laktóz a tejcukor-érzékenységben szenvedők számára jelent gondot. Az ő bélcsatornájukból hiányzik a laktózbontó enzim, s így nem képesek megemészteni a tejcukrot, a bélrendszerből fel nem szívódó cukor pedig hasmenést okoz. A laktózérzékenyek a tejtermékek közül csak a joghurtot és némelyik sajtot fogyaszthatják.

Korábban
Joghurttal készült finomságok
Pompás és könnyű étkek - Joghurtgolyócskák mentával

Ajánlat
Narancsos joghurttorta
Mandarinos joghurt
Teszt a joghurtokról

Nem hiányzik a könyvtárából?
Ételek tejtermékekből