Az istenek eledele: a csokoládé

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Kakaóbab
Milyen hasznos tulajdonságai vannak a csokoládénak?

Leginkább közérzetjavító és hangulatjavító hatása ismeretes számunkra, nem véletlen, hogy a téli, borongós hónapokban sokkal nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőle, és elsősorban mi, nők.
Javíthatjuk az emésztési és kiválasztási funkciókat, a leromlott, lesoványodott állapotban lévő betegeket hizlalhatjuk segítségével, és a kimerültség, gyengeség ellen is nagyon hasznos.
Közvetetten szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében, valamint gátolja a vérlemezkék összetapadását, így csökkenti a véralvadást.

Miből áll a csokoládé?

Minden esetben szükséges elkészítéséhez a kakaópor, kakaóvaj, valamint a cukor. Emellett használnak tejet, olajos magvakat (mandula, mogyoró, pisztácia), gabonaőrleményeket, aszalt gyümölcsöket stb.

A csokoládé mint élvezeti szer

Egy igazi csokoládérecept

Különlegesen finom csokoládét kapunk, ha vízgőz felett felverjük két tojás sárgáját, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg 40-50 százalék kakaót tartalmazó, darabokra tördelt étcsokoládét. Ha felolvadt a csokoládé, adjunk hozzá egy deciliter sűrű tejszínt, keverjük tovább, és ha édesen szeretjük, adjunk hozzá kevés finomított cukrot. A tűzről levéve kavarjuk egy kicsit, majd ha kihűlt, adjunk hozzá egy kupica jófajta konyakot. Öntsük kisebb csészékbe, és hűtsük be!

Akkor korlátlanul fogyaszthatjuk?

Sajnos nem, mivel egy táblában, mely 10 dekás, 500 kcal energia található, így rendszeres fogyasztásával zsírpárnáinkat növelhetjük. Próbáljuk magunkat inkább arra szorítani, hogy hetente egyszer-kétszer fogyasszunk belőle, lehetőség szerint étkezések után, és ne helyette!

Tudta-e?

- Az édes íz szeretete velünk született tulajdonságunk, a sós ízeket csak kétéves korunk után kedveljük meg.
- Miért olyan finom az éttermekben a sült krumpli? Mivel kétszer sütik meg. Először közepesen meleg olajban sütik meg a belsejét, majd forró olajban, így a külseje szép piros, ropogós lesz, míg a belseje pépes.
- Mi a buláta? Csíráztatott búzából készült rágcsálnivaló. Magas a rost- és vitamintartalma, viszont alacsony az energiatartalma, így fogyókúrában remekül alkalmazható.

A csokiimádók figyelmébe ajánljuk a budapesti Csokoládémúzeumot, a témával foglalkozó Nagy Csokoládékönyvet és Juliette Binoche főszereplésével a mozifilmet!

Kiss Erika dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Korábban

Éljen a csoki!
Kiderült, hogy a csokoládé olyan antioxidánst tartalmaz, amely leköti a szervezetünkben található, a DNS-t károsító szabad gyököket

Édes, finom és egészséges - ez csak a csokoládé lehet

Az édességimádók bűntudat nélkül hódolhatnak szenvedélyüknek