Kaméleon a kifutón: Linda Evangelista

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Linda Evangelista 1965. május 10-én született Ontarióban egy olasz származású, mélyen vallásos, katolikus család kislányaként. A három testvér édesanyjától örökölte egzotikus, feltűnően szép vonásait. Lindának már 12 éves korában határozott elképzelése volt arról, hogy egyszer majd modell lesz belőle. A cél érdekében szépségversenyekre jelentkezett már 15 évesen, hogy felfigyeljenek rá, de első próbálkozásai sikertelenek maradtak. A Miss Niagara Teen versenyen sem az ő fejére helyezték a koronát, ám a nézők között ült az Elite modellügynökség képviselője, aki azonnal észrevette Lindában a csiszolatlan gyémántot. Azonnal szerződést ajánlottak neki, amivel a kis kamaszlány álma ezzel valóra válhatott.

Szinte nincs olyan divatmagazin, melynek címlapján ne szerepelt volna a macskaszemű szépség. Többek között Yves Saint Laurent, Dolce & Gabbana, Chanel, Calvin Klein, Anne Klein, Valentino, Versace és Donna Karan reklámkampányinak volt reklámarca. Honoráriuma kisebb vagyonnak számított, ám a divattervezők versengtek érte, hogy öltöztethessék és hogy ő mutassa be kollekciójuk néhány darabját. 1994-ben 100 000 dollárt kapott Karl Lagerfeld bemutatóján való szerepléséért, melyen nyolcszor kellett végigsétálnia a kifutón, és mindegyik kör maximum 40 másodpercig tartott.

Míg szakmailag sikert sikerre halmozott, magánéletében több csalódás érte. 1987-ben feleségül ment Gerald Marie-hoz, az Elite ügynökség igazgatójához. Marie volt Linda első nagy szerelmének, Andre Raunak a legjobb barátja. A házasság megromlott, és hat év után elváltak. A topmodell a válás után nem maradt sokáig facér. Együtt járt Kyle MacLachannal, a Twin Peaks sorozat detektívjével, majd a francia futballistához, Fabien Barthezhez fűzték szorosabb érzelmi szálak.

Linda Evangelista visszavonulása óta aktívan részt vesz a mellrák elleni mozgalmak munkájában. A modell nagymamájának mellrák okozta halálát, így különösen érzékenyen érinti a probléma. Közös lemezt készített Bryan Adamsszel, melynek bevételét egy mellrák elleni szervezetnek ajánlották fel. Linda jelenleg New Yorkban él, és háza van Párizsban és Ibizán is.