Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A depresszió kialakulhat öröklött agyi működészavar (bizonyos vegyi anyagok mennyiségi vagy minőségi elégtelensége) miatt, meghatározó és megrázó pszichés élmények hatására vagy tartós stresszhelyzetben. Nőkben kétszer gyakoribb, mint férfiakban.
A szomorúság és a fájdalom normális reakciók különböző veszteségek esetén, de ezek az érzések nem tartósak, nem befolyásolják nagymértékben a napi életvitelt.

Formái és tünetei:

Depresszióban a hangulatzavar sokféleképpen megnyilvánulhat, és változó hosszúságú epizódokban jelentkezik. A nagyfokú szomorúság és bűntudatérzéshez értéktelenségérzés és reménytelenségérzés is társulhat. Az egyén feltűnően pesszimista, és nincs önbizalma. Gondolkodása és beszéde lelassul, csökken a koncentrálóképessége, és döntésképtelenség is fennállhat. A depressziós nem tud lelkesedni, és nem érdeklődik szinte semmi iránt, ?elnehezedik?, állandóan fáradt. Étkezési szokásai szélsőségesek lehetnek: túl sok vagy épp ellenkezőleg, túl kevés ételt vesz magához. Alvászavarok is jelentkezhetnek: megrövidülhet vagy extrém hosszúságú lehet az alvás. Csökken a szexuális késztetés és a nemi vágy. Súlyos esetben öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok is megjelennek. A hangulat a napszakoktól és évszakoktól is függ, általában reggel a legrosszabb és télen, amikor kevesebb a napsütés.

Dysthymia: a depresszió tünetei enyhébbek, de tartósabbak.

Mániás depresszióban kétféle hangulati állapot váltja egymást szinte átmenet nélkül. A fent leírt energiaszegény fázist egy épp az ellenkezőjének megfelelő szélsőséges eufórikus hangulatú epizód követi. Ilyenkor az addig teljesen lelassult egyén hiperaktívvá válik, indokulatlanul lelkes, alig alszik, gyakran túlbecsüli saját képességeit, és "intézkedik" (túlköltekezés, elhamarkodott döntések munkahelyen, házassággal kapcsolatban, szexuális kicsapongások, magamutogatás, erőfitogtatás).

Cyclothymia: a mániás depresszió tünetei kevésbé súlyosak, de hosszú ideig fennállnak.

Egyéb depresszióval járó állapotok:

- premenstruációs szindrómával járó hangulatromlás: a tünetek a menstruációs ciklus vége felé a vérzést megelőzően jelentkeznek,

- terhességi és szülés utáni hangulatromlás: szülés után jelentkezik, általában az újszülött ellátásával kapcsolatos, az anya fél, hogy nem tud megfelelően gondoskodni róla,

- súlyos betegséghez társuló hangulatzavar,

- alkoholizmussal vagy drogfüggőséggel együtt járó depresszió.

Kezelés

gyógyszeres (antidepresszánsokkal: ma már nagyon hatékony, új gyógyszerekkel végzik, jó eredménnyel)

pszichoterápia, viselkedésterápia

fényterápia (igazoltan évszakkal összefüggő esetben 2500 lux erősségű megvilágítást alkalmaznak reggelente 1-2 órán át)

elektrosokk: ritka, gyógyszerre nem javuló eseteknél lehet hasznos. Elektromos árammal olyan idegrendszeri állapotot hoznak létre, amilyen epilepsziás roham esetén áll fenn. A kezelés bizonyos depresszióformákban nagyon hatásos.


Megelőzésére nincs mód, ám a depresszió korai felismerés és idejében elkezdett kezelést követően jól gyógyítható, súlyosbodása megelőzhető.

Ajánlat

A depressziók diagnosztikája és terápiája

Depresszió és szorongásos zavarok gyermek- és serdülőkorban

A depresszió és az evészavarok

A szezonális - téli- depresszió

A gyermekágyi depresszió okai és kialakulása

A premenstruális szindrómáról