Magával is törődhet néha a két fronton helytálló nő

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Előfordulhat, hogy egy nő valaha azért állította félre a saját karriercéljait, mert valamiért félt azokat megvalósítani. Nem bízott eléggé magában, és a családi élet mögé el lehetett bújni. A kiegyensúlyozott megoldás megtalálását szintén nehezíti, hogy a gyereknevelés és a napi teendők mellett a nőknek nagyon kevés idejük van "csak úgy magukra". Ahhoz, hogy az ember végiggondolja a saját szándékait, hogy tisztábban lássa, hogy mire is vágyik, és mit kellene tennie ahhoz, hogy azt meg is valósítsa, szükség van saját térre, saját időre. Mivel annyi a családi teendő és az elvégzendő munkahelyi feladat, a legtöbb nő bűntudatot érez, ha valami minimális időt engedélyez magának. Vagy egyszerűen meg sem tudja tenni, mert nincs mikor.

Amennyiben az életünk egy egész szakaszát kezdjük átértékelni, amikor úgy érezzük, hogy valamit egész másképp kellett volna csinálnunk, akkor ott még egész biztosan van valami, ami kimaradt a gondolatmenetünkből. Ez a valami is mi magunk vagyunk. Hiszen tíz vagy húsz évvel ezelőtt nem véletlenül választottuk az adott utat, még ha a jelenben át is írnánk visszamenőleg a forgatókönyvet. Külső vagy belső okok folytán nem tehettünk mást, nyilvánvalóan azért döntöttünk az adott helyzet mellett. Aki másképp döntött volna, az nem mi lettünk volna. Ami az akkori döntésünket irányította, az ugyanúgy belőlünk fakadt, mint az az igényünk, amiről most úgy érezzük, hogy nem valósítottuk meg.
Érdemes végiggondolni, hogy amit esetleg külső kényszernek éreztünk, az valóban az volt-e. A további kérdés az, hogy hogyan folytassuk. Hogyan találjuk meg azt, ami a jelenben és a jövőben megfelelőbb lenne? Amivel jobban azonosulni tudnánk. Milyen tevékenység az, ami valóban örömet okozna számunkra? Kiderülhet, hogy a korábbi álmaink csak kölcsönvett ideák voltak, amikről azt hittük, hogy azt kellene tennünk. Esetleg kifejezetten szerencsétlenül éreztük volna magunkat, ha azok meg is valósulnak. Ha erős tettrekészség él bennünk, akkor biztos találunk valami olyan megoldást, ami kárpótol, és aminek az elvégzése közben úgy érezzük, hogy értelme van annak, amit csinálunk, és legalább egy részét az álmainknak meg is valósíthatjuk általa.

Szirmay Ágnes

Ajánlat

Karriercentrum

Korábban

Áldott, átkozott évek
Vajon miért nem érzik magukat jól a gyesen lévő mamák?