Tök jó receptek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A nagyobb, téli tökök közé tartozik a dinnyetök, a magtök, a lámpástök, a patiszon, a hokkaido (melynek a gesztenyéhez hasonló íze van), a potimarron (héjával együtt készíthető és fogyasztható, illatos, narancssárga húsú), a laskatök (elkészítés után metéltre emlékeztető szálakra esik széjjel), a muskotálytök (nevét illatáról, zamatáról kapta), a sárga káplár- vagy aranytök (kemény héjú, puha húsú, főzésnél könnyen széteső) és a lekvártök (enyhén lisztes, chutney, dzsem készítésére használatos).

Töltött tök

Hozzávalók: 1 db húsos, kerek tök (kb. 3,5 kg), 85 dkg darált borjúhús, 1 csomag petrezselyem, 15 dkg gyöngyhagyma, 4 dkg vaj, 5 dkg fenyőmag, 15 dkg zöld olajbogyó (maggal), 1 dkg zsázsa (morzsolt), 8 dkg mazsola, 5 dkg zsemlemorzsa, 3 db tojás, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj, 15 dkg rizs, 4 evőkanál olaj, 5 dkg tökmag, díszítésül babér ágacska vagy más zöldfűszer

A petrezselymet megmossuk, finomra aprítjuk. A hagymákat meghámozzuk, apróra vágjuk, forró vajon, a fenyőmagot és a petrezselymet is hozzáadva átpirítjuk. Az edényt levesszük a tűzhelyről. Egy szem olajbogyót a díszítéshez félreteszünk, a többit kimagozva durvára aprítjuk, hozzákeverjük a zsázsát. A darált húsba dolgozzuk a hagymakeveréket, az olajbogyót, zsázsát, mazsolát, zsemlemorzsát, a tojásokat, sóval, borssal, fahéjjal fűszerezve. A tök tetejéről éles késsel levágjuk a kalapot, kanállal kikaparjuk a magokat, és a lágy, szálas részt. A tök belsejét bedörzsöljük sóval, borssal. A kissé megsózott rizst az aljára terítjük. Utána betöltjük a húskeveréket. Egy sütőlemezt alufóliával borítunk, ráállítjuk a tököt, körben bekenjük olajjal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 2 óráig sütjük, majd 160 fokon készre sütjük. A megtisztított tökmag egyharmadát durvára aprítjuk. Tálaláskor a tököt egy mélyebb tálra helyezzük, megszórjuk az aprított és az egész magokkal, az olajbogyóval, és babér- vagy más zöld levélkékkel díszítve helyezzük az asztalra.
Éles fűrészkéssel adagoljuk a tányérokra. Fűszeres, aromás paradicsommártást is adhatunk hozzá.

Elkészítési idő: 120-130 perc
Egy adag: 2962 kJ/708 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bátaapáti Tramini 2002


Sertésborda tökkörettel

Hozzávalók (1 adaghoz): 5 dkg vaj, 30 dkg tök, 5 db gyöngyhagyma, 0,5 teáskanál zöldbors, 7 szál kakukkfű, 1 szelet sertésborda (25 dkg), 1,5 dl húsleves (kockából), 1,5 evőkanál almaecet, 1 evőkanál olaj, csipet cukor, só, bors

Forrás: Magyar Konyha4 dkg vajat kis kockákra vágva kifagyasztunk. A tököt meghámozzuk, húsát 1 cm-es hasábokra aprítjuk, a gyöngyhagymákat meghámozva negyedeljük. A zöldborsot nagyolva aprítjuk. A kakukkfű leveleit letépjük. A sertésbordát enyhén kiverjük, széleit kicsit bevágjuk, sózzuk, borsozzuk, a maradék olajon és vajon erős tűzön mindkét oldalát 5-5 percig elősütjük. Előmelegített sütőben 200 fokon barnítjuk. A hagymákat a sült zsiradékban átpirítjuk, hozzáadjuk a tököt, zöldborsót, a csipetnyi cukrot, és együtt pirítjuk. A húslevessel feleresztve 7 percig forraljuk. A végén sóval, borssal, cukorral, almaecettel, a kakukkfűlevelekkel után ízesítjük. Tálaláskor a forró ételre rászórjuk a vajkockákat.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1872 kJ/508 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Petit Villányi Kadarka 2002