Mézes grapefruitkompót

Vágólapra másolva!
Ezen a héten grapefruittal készült ételek elkészítését mutatja be szakácsunk, Kaldeneker György. A grapefruit vagy ahogyan régebben nevezték, citrancs, a szőlők családjába tartozó citrusféle. Óriási fákon terem, fürtökben, mint a szőlő. Gyógyító hatását már ötszáz évvel ezelőtt is ismerték. Vértisztító, zsírégető, vérnyomáscsökkentő és nyugtató hatású. Pár szem grapefruitmag rendszeres elrágásával csökkenthetjük a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 200 ml narancslé, fél citrom reszelt héja és leve, 2 evőkanál méz, 1 teáskanál őrölt kardamommag, 2 rózsaszín grapefruit, 2 sárga grapefruit

A narancslevet tegyük egy kis lábasba, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és levét, a mézet és az őrölt kardamommagot. Forraljuk össze.

A grapefruitnak vágjuk le a héját úgy, hogy a fehér része is lekerüljön, mert ettől keserű lehet a kompót. Vágjuk négyfelé, majd a közepéből a vastag fehér eret is távolítsuk el. A negyedeket még pár darabba szeleteljük. Tegyük üvegtálkákba vagy poharakba, majd öntsük fel a még forró, fűszeres narancsos lével.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


C-vitaminban gazdag, különleges fogás.