Piszkés pite

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
Tésztához: 10 dkg túró, 10 dkg vaj, 10 dkg búzaliszt, csipetnyi só.
Töltelékhez: 40 dkg zöld és piros egres, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 12 dkg őrölt mandulabél.

Elkészítése:
Tegyük a túrót egy keverőtálba, szórjuk rá a lisztet és a sót, majd vágjuk bele kis darabokra a hideg vajat. Kezünkkel gyors mozdulatokkal gyúrjunk az alapanyagokból tésztát. Ha elkészült, borítsuk liszttel meghintett deszkára, majd sodorjunk belőle kis cipót. Tegyük egy tányérra, fedjük le fóliával, és fél órára tegyük a hűtőszekrénybe.

Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán fél centi vékonyságúra, majd béleljünk ki vele egy vajjal kikent és liszttel meghintett kerek körülbelül húsz centi átmérőjű peremes tortaformát. A tészta kinyúló részeit a peremnél éles késsel vágjuk le.

A töltelékhez tegyük egy keverőtálba a szobahőmérsékletű vajat, szórjuk rá a cukrot és elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű és habos nem lesz. Üssük bele a tojást, keverjük még két percig, utána dolgozzuk bele az őrölt mandulát.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Öntsük a vajat tölteléket a kibélelt tésztába, evőkanállal egyengessük el a felületét simára, majd a tetejére szórjuk a megmosott egres szemeket.

Tegyük az egészet előmelegített sütőbe, és 160 fokon 20-25 perc alatt süssük pirosra.
Ha elkészült hagyjuk kihűlni, majd vágjuk cikkekre, melléje egy-egy gombóc vanília fagylaltot kanalazzunk.
Ezt az édességet elkészíthetjük magnélküli piros és fehér szőlőből is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!