Panellakásban kényelmesen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Két gyermekünkkel lakunk egy 70 négyzetméteres panellakásban. A beosztásával meg vagyunk elégedve, de a nappali, ahol az étkezőasztalnak is helyet kellett találnunk, túl zsúfolt. Ráadásul a felettünk lévő lakások gépészeti csövei futnak a fal mellett, középtájon, ami így leburkolva egy 60x60 cm- es kiszögellést képez. Szeretnénk praktikusabb berendezést, életteli vidám hangulatot, ahova jól illenek festett faládáink és nagyszüleinktől örökölt tárgyaink is. A konyhánk sajnos nagyon szűk, hosszú, üres falszakaszát szeretnénk kissé érdekesebbé tenni. A pult fölé nem tennénk zárt szekrényeket, de tanácstalanok vagyunk a polcok elrendezésében.

A lakás beosztása valóban jó, tehát teljes átalakításra nincs szükség. A zsúfolt nappalit érdemes két külön funkciójú térre osztani. Ezt tehetjük egyszerűen csak burkolatváltással, de ennél hangsúlyosabb lehet egy szinteltolás. A határvonalat a meglévő beszögellés jelölte ki.

Forrás: HomeGarden

Ami először talán hátránynak tűnt, abból erényt kovácsolhatunk, sőt, a vele szemben lévő falon ugyanezt a beugrást gipszkartonból építhetjük fel, ide kétoldalról könyveket helyezhetünk. A két oszlop vonalában juthatunk fel, két lépcsőn a dobogón berendezett nappaliba, amit a tárolásra is jól használható mellvédfal választ el az étkezőtől. A parapetfal tetejét szépen díszíthetjük régi gyertyákkal, dísztárgyakkal. A dobogót deszkából építhetjük, hogy egy felnyitható ajtóval az alatta lévő teret is jól kihasználhassuk. A dobogó hangulatához igazodva a radiátort is burkoljuk, így itt is rakodófelületet kapunk. A nappali sarkába egy beépített, sok párnával díszített ülőalkalmatosság a legmegfelelőbb. A lépcső mellett egy nádfotel is elférhet.

Forrás: HomeGarden

Az étkezősarkot egy paddal - az ülése alatt tárolóhellyel -, és két székkel oldottam meg. A vele szemben lévő falszakasz egy lazább elrendezést kíván, ide egy ládaszekrényt helyezhetünk. Ugyanilyen szellős bútorozást kapott az "első" előszoba, ahol az elhelyezett ládára akár rá is lehet ülni, és a vele szemben elhelyezett cipősszekrény jó szolgálatot tesz itt. A "hátsó" közlekedőben rejtőzik a nagyméretű hűtő és egy gardróbszekrény a kabátoknak. Ide kerültek beépítve a könyvespolcok is, és ezáltal egy hangulatos könyvtárfolyosó alakult ki, ami oldja az eddig csak közlekedésre használt tér egyhangúságát.

Forrás: HomeGarden

Gipszkartonból épített könyvespolc került a hálóba is, ami egyébként dolgozószobaként is funkcionál. A konyhában szintén beépített polcok kerültek a pult fölé egészen a mennyezetig. A hosszú, üres falra középre egy méter hosszú polcokat helyezhetünk el, ezeken tarthatjuk a mindennapi munkához, sütéshez-főzéshez használt tárgyakat, így könnyítve meg a háziasszony dolgát, hogy minden a keze ügyében legyen.

Forrás: HomeGarden

A lakás hangulatát a természet meleg színeivel tehetjük barátságossá. A falon ajtómagasságban végigfutó fríz készülhet tapétából, dekorcsempéből vagy sablonozó technikával. Ehhez az enteriőrhöz sok helyi világítás illik, falikarok és polcba rejtett lámpák biztosítják a megfelelő hatást. Természetesen érdemes fényerőszabályzós kapcsolókat felhelyezni a megfelelő fényerő biztosításához. Mindezt állólámpák, gyertyák, mécsesek egészíthetik ki egy igazán meghitt otthonban.

Eőry Szilvia lakberendező