Harry Potter után Molly Moon jön divatba

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGONagy-Britanniában, ahol az eredeti kiadás (Molly Moon's Incredible Book of Hypnotism) már tavaly májusban megjelent, a kritikusok azt jósolják, hogy az írónő méltó utódja Harry Potter kiagyalójának, Joanne K. Rowlingnak. A Harry Potter-filmek gyártói hat számjegyű összegért már meg is vásárolták a Molly Moon szerzői jogát.

A hasonlat azonban sántít. Byng nem Rowling, Molly pedig nem azonos az ifjú varázslóval. Az árvaházban nevelkedett kislány inkább a gyermekirodalom kiemelkedő alakjainak valamiféle ötvözete. Hasonló mágikus erővel rendelkezik ugyan, mint Potter, és éppen olyan kalandos természetű, mint Harisnyás Pippi, de megtestesíti azt az erkölcsiséget és emberiességet is, mint Charles Dickens alakjai (Copperfield Dávid vagy Twist Olivér).

Byng a Molly Moon-ban azt meséli el, hogyan lesz a magányos álmodozó kislányból sztár a New York-i Broadwayn. Az árva gyermek nem tud ugyan varázsolni, egy ősrégi könyvből elsajátította azonban a hipnotizálás tudományát. A spártai fegyelemmel vezetett hardwicki árvaházban azután többé már semmi sem marad a régi.

Molly Moon hihetetlen kalandja a hipnózissal

Bolti ár: 2199 forint, Fókusz Online ár: 2090 forint

A 352 oldal terjedelmű könyv ugyan elsősorban tíz éven felüli lányoknak és fiúknak íródott, de Molly Moon minden bizonnyal sok felnőttet is bűvkörébe fog vonni.

Az 1966-ban született Lady Georgia Byng skót nemesi családból származik, férjével, valamint két gyermekükkel Londonban él. Első írói műve azonban nem mentes ellentmondásoktól sem. Kritikusok véleménye szerint például túlságosan részletes a transzba esések leírása. Brit hipnózistársaságok ezért figyelmeztették a szülőket, hogy gyermekeik a könyv elolvasása után képesek lesznek alkalmazni a leírt technikákat és ezzel megfosztani akaratuktól osztálytársaikat. Byng azonban képtelenségnek nevezte az ehhez hasonló aggályokat.