Terhestornára jár a bécsi állatkert elefántmamája

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A természetben nem szokott gond lenni: a vemhes tehén 1-2 idősebb nősténnyel félrevonul az elléshez, ám fogságban, főleg az első ízben ellő elefánthölgyek néha ijedtükben akár meg is ölik kicsinyüket. Ezért általában elkülönítik és leláncolják az állatokat, ami szintén kockázatokkal jár.

Forrás: MTIA 250 éves schönbrunni állatkertben azonban már a legutóbbi jövevény, a kis Abu születésekor is csak kerítéssel különítették el Sabit, a mamát a többi állattól. Most a 17 éves Tongát csak egy kötél választja majd el a csordától, de Sabi és a kis Abu mellette lesz. Az új jövevény a mesterséges megtermékenyítés nyomán született Abuval ellentétben természetes úton fogant: apja Pambo. Az elefántbika úgy belejött a családalapításba, hogy most ő van elkülönítve társaitól, mert ez a természetben is így van, s naponta csak pár órára látogatja meg egy-egy nőstény.

Tekintettel a lehetséges problémákra, 2-4 ápoló és egy orvos őrködik majd, amikor közeleg a nagy pillanat. Addig is minden "elefántilag lehetségest" elkövetnek, hogy ne legyen gond. Az egyébként makkegészséges Tonga terhestornán vesz részt: a 2500 kilós Sabival és a még mindig "kicsi" 650 kilós Abuval sétálgat a kastély parkjában, váltófürdőket vesz, mert kissé ödémás a hasa, és vitaminpreparátumokat kap.

Forrás: MTITonga rendkívül nyugodt jellem, ennek ellenére az ápolók minden eshetőségre felkészültek: különleges kesztyűket szereztek be például arra az esetre, ha az anyaállat mégiscsak agresszívvá válik, hogy ki tudják húzni a még csuszamlós kis jövevényt a veszélyzónából. A császármetszést nagyon szeretnék elkerülni, a vastagbőrűeknél ugyanis ezt csak végszükségben alkalmazzák, mert nehéz beavatkozás, és a hatalmas seb többnyire nem gyógyul jól.
Arra is megtanították már Tongát, hogy térdét kissé behajlítva akkor is elérhetővé tegye emlőjét az újszülöttnek, ha az túl kicsi lenne, mert a kis elefánt tíz perc alatt lábra áll, és szopni akar.

Még nem tudni, hím lesz a kicsi, vagy nőstény. Nemétől is függ, meddig maradhat a csordában, mert az elefántok háza és kifutója legfeljebb hét állat számára alkalmas. Ezért majd Abunak is távoznia kell előbb-utóbb, s várhatóan Spanyolországba kerül.

A Schönbrunni állatkert honlapjahttp://www.zoovienna.at/

Ha világra jött a kis elefánt, senki nem mehet a közelébe, mert túl nagy a fertőzések veszélye, s mert az elefántgyereket sem szabad elkényeztetni. De ha minden rendben lesz, egy-két nappal születése után már meg lehet majd nézni. Minél előbb szeretnék kiengedni a kora nyári napsütésbe, mert attól jó lesz az étvágya, és gyorsabban nő. Talán nem lesz olyan nagy az érdeklődés, mint Abu születésekor volt, mert a fő figyelmet a Kína kölcsönadományaként tavasszal érkező óriáspanda-pár köti majd le. Ám aki látta az élő játékszerre emlékeztető, bohókás, pici Abut, aligha tesz le a vizitről az új elefántbébinél.