Levelek Dietrich és Hemingway titokzatos kapcsolatáról

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Deborah Leff, a könyvtár igazgatója hétfőn elmondta, hogy a levelek létezése is csak pár éve ismert szakmai körökben, így megszerzésük minden szempontból különleges esemény.
Az 1949 és 1959 közt íródott 30 levelet, táviratot és karácsonyi üdvözlőlapot, valamint Hemingway több költeményének és novellájának korai vázlatát Maria Riva, Dietrich lánya ajánlotta fel a könyvtárnak, miután anyja 1992-es halála után hozzá kerültek a hagyaték többi darabjával együtt. Riva azzal a kikötéssel adta a gyűjteményt a könyvtárnak, hogy a levelezés 2007 előtt nem tehető nyilvánossá a nagyközönség számára.
Deborah Leff szerint a levelek igen nagy fokú intimitást árulnak el, az embernek az az érzése, hogy egymásra talált két lélek.

Peter Riva, Marlene Dietrich fia szerint, aki ismeri a levelek tartalmát, a bennük kirajzolódó viszony cinkos, meleghangú, de semmiképpen sem szerelmi viszony: - A leveleket olvasva világossá válik, hogy szilárd alapokon nyugvó barátságról van szó, melyet a közös tapasztalatok tehettek lehetővé. Hasonló világban éltek - mondta a jelenleg New Yorkban irodalmi ügynökséget fenntartó Dietrich-csemete.

Peter Riva nyilvánosságra hozott részleteket két, 1950-ben született levélből. Az egyikben Hemingway így fogalmazott: "Megingathatatlanul szeretlek, szépségem", s levelét így fejezte be: "Nagyon szeretlek, remélem jól vagy, boldogan élsz, és megpróbálsz legalább néha levelezni velem".

Éveken át azt híresztelték, hogy Hemingway és Dietrich szeretők voltak, de Peter Riva és Hemingway fia, Patrick egyaránt kevés valószínűséget tulajdonít ennek. - Minden jel arra mutatott, hogy barátságról volt szó. Nagyon bensőséges barátságról, amely két művész között alakult ki - hangoztatta Patrick Hemingway. - A hozzájuk hasonló személyiségek lángban égnek, hajlamosak rá, hogy mindent ettől a tűztől átjárva cselekedjenek. Mivel nem lettek szeretők, ezért feltétlen, sziklaszilárd barátok lettek - vélekedett Peter Riva.

A Kennedy-könyvtárban megtalálható Hemingway legtöbb írása, beleértve kéziratainak és levelezésének 95 százalékát. Kennedy csodálója volt Hemingwaynek, jóllehet soha nem találkoztak, a nagy író felesége, Mary pedig megfelelő helynek találta a Kennedy-könyvtárat Hemingway írásainak megőrzésére.