Calvin Klein, a hódító

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: HölgyfórumCalvin Richard Klein 1942. november 19-én született New York Bronx negyedében, szülei európai emigránsok voltak. Ismerősei szerint már ötévesen tudta, hogy ruhákat szeretne tervezni, mindig szívesen elkísérte anyját a bevásárló körutakra. A negyed legjobban öltözött gyerkőce volt, és saját erőből és szorgalomból megtanult skicceket készíteni, sőt, még varrni is. A középiskolát a manhattani High School of Arts and Design nevű iparművészeti iskolában fejezte be 1962-ben. Érettségi után a Dan Millstein Divatházban gyakornokoskodott. Egy napon, miközben éppen zsebpénzszerzés céljából apja vegyesboltjában pakolta a zsákokat, meglátta egy általa tervezett női kabát fotóját a Family Circle magazinban. Ekkor döntött úgy, hogy szerencsét próbál.

1968-ban legjobb barátjával, Barry Schwartzcal és 10 ezer dollárral megalapította saját cégét. Első kollekciója csupán három ruhából és hat női kabátból állt. Klein tehetségének és Schwartz kitűnő üzleti érzékének köszönhetően a Calvin Klein Limited hamarosan a divatvilág nagykapuján kopogtathatott. A két üzlettárs találkozott a Bonwit Teller cég sales-ügyintézőjével, aminek a következményeként hatalmas rendelést kaptak. Tíz év sem telt el, és a 10 ezer dollár kezdőtőkét 100 millió dollárra emelték, a világ pedig elkezdte tisztelni és szeretni az egyszerű, letisztult formákat kedvelő divattervezőt. Divatcégek kereskedőinek bátorítására hamarosan létrehozta sportruházati üzletágát. A hetvenes években sportruházati kollekciója kibővült, már női ruhákat és pret a porter kollekciókat is tervezett.

Calvin Klein napszemüvegekhttp://www.sunglassesportal.com/list_products.php?rangeid=37&rangename=Calvin%20Klein%20SunglassesCalvin Klein fehérneműhttp://www.calvin-klein-discounts.com/Calvin Klein parfümökhttp://www.mydesignerperfume.com/Calvin_Klein.shtml

Calvin Klein forradalmat idézett elő a divatvilágban klasszikus, rendkívül egyszerű, határozott és elegáns szabásmintáival, ruhái többnyire neutrális színeket hordoznak. Minimalista stílusa egyre népszerűbb lett a városi üzletemberek és üzletasszonyok körében, akik rádöbbentek, hogy a stílus az egyszerűségben és nem a hivalkodásban rejlik. A hetvenes évek végén és a nyolcvanasan évek elején bevezetett egy teljesen új koncepciót: designer-farmerek elérhető áron. Az akkor még tinédzser Brooke Shields volt a CK farmerek "arca", legendássá vált reklámfotóján feszülő Calvin Klein-farmerben üzente meg a világnak, hogy "semmi nem állíthatja meg őt és Calvinjait", és nők ezrei világszerte bizonyították, hogy egyetértenek Brooke-kal.

Klein következő újítása a férfiak divatízlését mozgatta meg. 1982-ben bevezette a piacra a Calvin Klein Underwear alsónemű-kollekcióját, amely rávezette az erősebb és hanyagabb nemet arra, hogy az alsónadrág nem csupán haszontárgy, hanem divatos darab is tud lenni. Klein ravaszul hozzákapcsolta a szexepil kérdését alsónadrágjaihoz, kampánya pedig azt sugallta, hogy minden férfi nézhet úgy ki, mint a Calvin Klein-modellek, Antonio Sabato Jr. és Mark Wahlberg. Hirtelen a férfigatyák a vágy tárgyai lettek.

Forrás: AFPForrás: AFPForrás: AFP

CK One

Rengeteg díjat és szakmai elismerést tudhat magáénak. 1973-ban, '74-ben és '75-ben kapta meg a Coty-díjakat, ő volt a legfiatalabb divattervező, aki ezeket a nagy presztízsű elismeréseket átvehette. 1982-ben, '83-ban és '86-ban az Amerikai Divattervezők Tanácsának díját vehette át mind a férfi-, mind a női kollekcióiért, amivel történelmet írt: ő volt az első divattervező, aki mindkét kategóriában nyert ugyanabban az évben. A fent említett Amerikai Divattervezők Tanácsának tagja, és olyan hírességek szeretik öltözékeit, mint Julia Roberts, Gwyneth Paltrow és Helen Hunt, munkái Miuccia Prada és Donna Karan divattervezőket ihlették meg.

"Hódító Calvin", ahogyan a szakmabeliek nevezik, egy Marci nevű kislány apja, aki exfeleségétől, Kelly Kleintól született. Még tartott házassága, amikor már facér életet élt, a híres és hírhedt Studio 54-nek nevezett éjszakai szórakozóhelyen múlatta többnyire idejét. Életének ezen oldala homályba vész, csakúgy, mint szexuális érdeklődése.