Csak egészséges lélekkel lehetünk jó szülők

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Sok szó esik arról, hogyan lehet a várandósság idején megőrizni a fizikai erőnlétet vagy megelőzni a túlzott súlygyarapodást, de arról már kevesebbet beszélünk, hogyan viselje el a kismama lelkileg az őt érő változásokat, hogyan fogadja el saját magát. Pedig az egészséges önismeret már az anya és magzata közötti kapcsolat átéléséhez is segítséget nyújthat. Dr. Kárpáti Gyöngyvér az adleri individuálpszichológia módszerének alkalmazásával, csoportfoglalkozások keretében készíti fel a várandós szülőket új szerepükre.

- A havonta két alkalommal sorra kerülő foglalkozások résztvevői gyermeket váró párok vagy kismamák. Miért fontos, hogy már terhesség alatt foglalkozzanak a szülői szereppel?
- Orvosként számtalan olyan esettel találkozom, amikor már csak pszichoterápiával vagy gyógyszerrel lehet segíteni a családi konfliktusoktól szenvedő, rossz idegállapotú pácienseken. Évek óta foglalkoztat, hogyan lehetne megelőzni mindazokat a maradandó károsodásokat, melyeknek forrása a rossz sémákon alapuló szülői magatartás. Mivel már a fogantatással kezdetét veszi a szülővé válás folyamata, kézenfekvőnek tűnt, hogy a védőnők segítségével keressük meg azokat, akik még csak készülődnek az új feladatra.
- Alfred Adler individuálpszichológiája kevésbé ismert. Miért ezt a módszert választotta?
- Az individuálpszichológia azt kutatja, miként lehet összehangolni az egyéni érvényesülést és a társadalmi elvárásokat. Adler, aki neveléselmélettel is foglakozott, bebizonyította, hogy az ember lelki egészsége és a nevelés szorosan összefügg. Az individuálpszichológiai módszer ezért alkalmas a szülőszerep megtanulására.

- Hogyan működik az önismereti csoport?
- Ez egy nyitott csoport, mert azok helyére, akik közben megszülnek, újabb és újabb tagok érkeznek. Ide mindenki elhozhatja az örömét vagy az aggodalmait, mert közös gondolkodással találunk megoldásokat a felmerülő problémákra. A foglalkozások résztvevői azt élik meg, hogy más is ugyanúgy érez, mint ők, a beszélgetések során szerzett tapasztalatok pedig megnyugvást adnak számukra.
- Az önismeret és az önelfogadás milyen összefüggésben áll a gyermekkel való harmonikus kapcsolat kialakításával?
- Előbb mindenkinek saját magát kell elfogadnia, csak azután válhat jó szülővé. A csoportfoglalkozások az önismeret kialakulását és az önelfogadást segítik. A résztvevők megtanulják, hogy vannak ugyan dolgok, melyek adottak, és nem lehet rajtuk változtatni, de a szubjektív átélés megváltoztatható.
- Például?
- Például ilyen objektív dolog, kit hogy hívnak. Kiderülhet, hogy van, aki nem szereti a nevét, ami bizonytalanságot okozhat a saját kisbabája számára történő névválasztásban. Közös gondolkodással megtalálhatjuk az "el nem fogadás" lelki okait, így szülőként is tudni fogja, hogyan motiválja azt, hogy gyermeke elfogadja nevét és azonosuljon vele.

- Azt tartják, hogy az a jó, ha az anya már a várandósság alatt is kapcsolatot létesít magzatával. Az önismereti csoportban elsajátíthatják a kismamák a magzattal való kapcsolattartás technikáját is?
- A résztvevők megtanulhatják, hogy mindenkinek a saját útján kell haladnia. Ha például valaki beszélget a magzatával, az is jó, de az sem baj, ha csak gondolatban társalog vele, vagy a hasát simogatva teremti meg a kontaktust. Az, hogy kéthetente összejövünk, abban segít a kismamáknak és az apukáknak, hogy a terhesség mindennapjait azzal a tudattal éljék meg, hogy ők igenis fontosak a csoportban, családjukban és a társadalomban. A várandósság idején szerzett önbizalom aztán lehetővé teszi, hogy később magabiztos, jó szülőkké váljanak.

A "Jó szülő akarok lenni" csoportfoglalkozásra az Örs vezér téri rendelőintézet pszichológiai rendelésén lehet jelentkezni, tel.: 469-4600

Ajánlat

Adlerinstitut-muenchen.de

Alfred Adler életrajza

Korábban

Lélekben is készüljünk a szülői szerepre!

Nehezebben hangolódnak rá az apák a gyermekvárásra