Homeopátiás gyógymódok mamáknak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Kisebb-nagyobb mértékben valamennyi hagyományos, azaz allopátiás gyógyszer hatóanyaga átjut az anyatejbe. Igaz ugyan, hogy e szerek zömét szoptatás idején is szedhetjük, hisz a csecsemő szervezetébe kerülve nem okoznak jelentős mellékhatásokat, mégis érdemesebb először szelídebb gyógymódokkal, például a homeopátiával próbálkozni. A homeopátia négy fő alkalmazási területe közül az egyik éppen ezért a szülés körüli időszak. E gyógymódnak kitüntetett szerepe van a stresszel összefüggő, szorongásos, depressziós állapotok kezelésében is. Nyugat-Európában kórházakban, születésházakban és otthonszüléseknél gyakran alkalmaznak homeopátiás szert a vajúdás alatt, a szülés elakadásakor, szülés alatti fájdalomcsillapításra, a szülés utáni vérzés csökkentésére, illetve császármetszés után a felépülés elősegítésére. Magyarországon még inkább ritkaságszámba megy ez az alkalmazási terület, de egyre több szülész-nőgyógyász ismeri fel, milyen fontos a homeopátiás képzettség megszerzése. Ha a vajúdás és a szülés során szeretnénk igénybe venni a homeopátia segítségét, érdemes még idejében beszerezni a megfelelő készítményeket. A szükséges gyógyszerek nevét és adagolását homeopata orvostól tudhatjuk meg.

Figyeljük meg a tüneteket!

Korábbi cikkünkben már olvashattak a tünetek feltérképezésének módszeréről és a homeopátiás szerek készítéséről.
A homeopátia alapvető fogalmai közé tartoznak az úgynevezett modalitások is, amelyek a tünet minősítésére szolgálnak: feltérképezik, milyen tényezők hatására következik be javulás, milyenekre rosszabbodás. Ez azért fontos, mert ugyanaz a betegség két különböző embernél mutathat egyforma tüneteket, miközben egyéni érzékenységük szerint eltérő lehet, hogy mitől javul, illetve romlik állapotuk. Az eltérő modalitásoknak megfelelően ilyen esetekben az azonos alaptünetek ellenére különböző szereket javasol a homeopata orvos.

A mellgyulladástól a sírós babákig

Az egészség megőrzéséhez egyensúlyt kell tartani a különféle ártó hatások - kórokozók, vegyi anyagok, érzelmi megrázkódtatások - közepette. Az érzelmi sokk például egyeseknél zárkózottságot, gátlást, fogyással kísért nyelési nehézségeket eredményez, másoknál inkább kitárulkozás és élénkség figyelhető meg, esetleg kórosan nagy étvággyal párosul. Ha a védekezés lehetőségei kimerültek vagy eredménytelenek voltak, szervezetünk egyensúlya megbomlik. Valami hasonló történik akkor is, amikor szoptatási problémákkal, például mellgyulladással kerülünk szembe. Igen fontos, hogy ilyenkor a tünetek pontos felsorolása mellett arra is kitérjünk, hogy milyen körülmények hatására romlik vagy javul az állapotunk. Mellgyulladás esetén természetesen homeopátiás kezelés mellett sem tekinthetünk el a mellek rendszeres kiürítésétől szoptatás vagy kíméletes fejés révén. A gyulladásos folyamat megfékezésében, a gennyesedés megelőzésében azonban segítségünkre lehetnek a homeopátiás szerek, a Belladonna 9CH, az Apis mellifica 15CH, a Bryonia alba 9-15CH.
Előfordulhat azonban az is, hogy a szoptatási nehézség oka inkább lelki természetű, s a szülés után jelentkező depresszióval, stresszel függ össze. Ebben az esetben javasolhatók az érzelmi zavarok kezelésére bevált készítmények, különösen az Ignatia 15CH. Néha célszerű a babát is az édesanyával együtt kezelni. (Bizonyos esetekben az újszülöttnek is lehet az anya alkati szerét adni.) Nehéz, kisebb sérülésekkel járó szülés után az Arnica montana 15CH-tól várhatjuk a vérömlenyek felszívódását, a sebek gyógyulását. Gyakori, dühös, fájdalmas sírás esetén a Chamomilla 15CH-tól remélhető javulás. Ha a szer hatástalan marad, valószínűleg rosszul választottuk meg a készítményt, és a páciens tünetei nem egyeznek eléggé a választott szer által nagy dózisban, egészséges emberen kiváltódó tünetekkel. Ezért kezdetben mindenképpen időt kell szánnunk egy hosszabb vizsgálatra, hogy a homeopata orvos pontosan feltérképezhesse a tüneteket.

Érdekesség, hogy a homeopátiás gyógyszerek egy bizonyos hígítás felett már nem is tartalmazzák a kiindulási szer molekuláit, tehát más síkon fejtik ki hatásukat, mint a hagyományos gyógyszerek. Hígítottsági fokuk miatt különösen érzékenyek bizonyos illó illatanyagokra. A golyócskák hatása például kámfor, mentol vagy parfüm közelében megváltozhat.

Könyvajánló:

Falala-Florin: Enyhülést és gyógyulást hozó homeopátia
A könyv célja a tájékoztatás: rövid, szakszerű magyarázatot kapunk a homeopata orvosi felfogásról, a leggyakoribb szakkifejezésekről. Bepillantást nyerünk a kutatásokba is, például kevesen tudják, hogy homeopátiás szereket növényeken és állatokon is kipróbálták. A szerek készítéséhez használt alapanyagok színes fotója és ismertetése egészíti ki a tünetek szerint csoportosított homeopátiás gyógyszerek felsorolását. Javaslatot kapunk a homeopátiás házipatika összeállítására is, ebben a leggyakrabban használatos szereket találjuk meg. Jól áttekinthető, bár a sok idegen szó nem könnyíti meg a tájékozódást az orvostudományban járatlan olvasónak. Kezdőknek ezért inkább a Homeopátia Mindenkinek mindenkorra című ingyenes információs füzetet ajánljuk, melyhez patikákban lehet hozzájutni.
Boiron Kiadó, a könyv megrendelhető: 217-0922