Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Amélie csodálatos élete letagadhatatlanul francia: színes, könnyed, fantáziadús és varázslatos történet, tele meghökkentő és

Amélie épp egy tortát díszítő égetett cukormáz széttörésére készül

Amélie önkéntes őrangyali pályafutása során a legkülönösebb dolgokat műveli:

Amélie apja újabb levelet kapott a kertitörpétől

Raphael, Amélie apja

Hogy apját kimozdítsa reménytelennek látszó apátiájából - aki nem hajlandó semmi másra, csakis elhunyt felesége hamvait díszítő kerti szobrainak és törpéjének gondozására -, elküldi a törpét egy világ körüli utazásra.
A piros kalapos szobrocska minden európai és tengerentúli útjáról küld egy fényképet, amin Amélie apja hozzánk képest alig-alig csodálkozik.

A gonosz zöldséges és Lucien

A rosszindulatú zöldséges életét megkeseríti, mert bántja Amélie kedvencét, Lucient. Titokban összecseréli a fogkrémét a lábápoló krémmel, egy-két számmal kisebbre cseréli a papucsait, sót önt a likőrjébe, a férfi ágya melletti telefon memóriájába a "mama" neve mögé a pszichiátria számát programozza be.

Raymond, a mogorva festő

Raymond, aki pincebogárnak tartja a házban lakókat

Segít az öreg festő Raymondnak megérteni azt a figurát, akit még nem fejtett meg a Renoir-képről. Az öreg ugyanis minden évben lefesti ugyanazt a Renoir-képet, és minden évben kicsivel közelebb kerül a képen szereplő emberek lelkéhez. A lány a képen később Amélie személyiségét ölti magára, aki soha nem játszott kiskorában senkivel, ezért nehezen ismerkedik, és kicsit kívülálló. Raymond és Amélie együtt jutnak el mind a festményen szereplő lány, mind Amélie lelkének megfejtéséhez.

...és a többiek

Őrangyalunk összehozza a hipochonder trafikosnőt a féltékeny törzsvendéggel, visszaadja egy középkorú férfinak a gyermekkori emléktárgyait, egy szomszédasszonyának levelet ír imádott férje nevében, aki méltatlanul elhagyta. Titokban összekuszálja mindenki életét, mint egy láthatatlan jótevő.

Nino, aki napokon át kergeti Amélie-t

Amélie szerelme

Mindenki életét elrendezi, csak a magáéval nem tud mit kezdeni: egyszerűen képtelen Nino elé állni, és tetszését kinyilvánítani. Mikor legelőször megpillantja a férfit, amint fotóautomaták alatt keresi az eltépett fotókat, egyből megérzi azt a másságot, ami őbenne is benne van, ami magányossá teszi őt is, Ninót is. A film során furcsábbnál furcsább helyzetekbe sodorja a férfit, akinek még tetszik is ez a kis bújócska, és felkelti érdeklődését a titokzatos ismeretlen.

Amélie titka

Amélie személye tele kettősségekkel. Egyszerre szelíd és huncut, naiv és rafinált, bájos és bosszúálló, tettrekész és bátortalan, őszinte és titokzatos, szerény és öntudatos. Audrey Tautou játéka, a világra rácsodálkozó szemei, kislányos bája teljesen magával ragadja a nézőt. A Ninót játszó Mathieu Kassovitz maga is rendezett már: a Gyűlölet és a Bíbor folyók című filmek az ő nevéhez fűződnek.

A képek Amélie agyából születnek

A kicsi Amélie, akit otthonába zárnak tévesen diagnosztizált szívgyengesége miatt

Amélie sikerei

A 14. Európa Filmdíjon négy díjat is begyűjtött: a legjobb európai filmnek, a legjobb rendezőnek (Jean-Pierre Jeunet), a legjobb operatőrnek (Bruno Delbonnel) járó díjat és még a legjobb rendező közönségdíját is megkapta. Amélie nemcsak Franciaországban, hanem a tengerentúlon is óriási közönségsikert aratott. Öt kategóriában jelölték Oscarra, úgy tűnik tehát, Amerikát is meghódítja.

g. v.

Korábban
A hét filmbemutatói
Amélie esélyes a legjobb külföldi filmnek járó Oscarra
Amélie tarolt a filmdíj gálán
Az Oscar-jelölések listája

Ajánlat

Mozikereső
A film hivatalos honlapja
Az Oscar-díj hivatalos honlapja

Fórum:

Miért szeretjük a francia filmeket?