Stockholm szindróma

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: ==
Forrás: ==

1973-ban két fegyveres bankrabló nem tudott időben elmenekülni a zsákmánnyal, azért jobb ötletük nem lévén túszul ejtették a bank négy alkalmazottját. A több mint öt napos összezártság furcsa eredményt hozott: a túszul ejtettek annyira megkedvelték a fogvatartóikat, hogy kiszabadulásuk védelmükbe vették a peches bűnözőket, gyűjtöttek a jogi védelmükre, sót az egyik túsz el is jegyezte magát a támadójával. Ez a lelki jelenség a Stockholm-szindróma.

Valami lehet a svéd levegőben, mert ilyen nem várt szívmelengető hatással lehet Stockholm városa is az oda látogató turistákra. Lássuk, miért érdemes északra venni az irányt. Először is Svédországban nyár közepén van tavasz. Kis hazánkban kb. tíz éve nincsenek átmeneti évszakok, a zord tél után helyből a döglesztő nyár következik - akár napi bontásban is. Legalábbis nem ritka, ha egy délutánból estébe hajló sörközi mulatság során előbb a lelkünket is kiizzadjuk, aztán meg a jeges fuvallatok frankón ránk dermesztik az egészet. Aki tehát amúgy szereti húsz-huszonkét fokos kirándulóidőt, a nem túl erős napfényt és langyos szellőt, ott a helye.

Forrás: ==
Forrás: ==

Ugyebár Helsinki az már nyugat, így nyilván Stockholm is, de ez csak a helyi árakon és életszínvonalon mutatkozik meg, nem az utazási költségeken. Fapados járattal már 20000 forintért is odarepülhetünk. Ráadásul a repülés élménye után belekóstolhatunk a vonaton száguldás élményébe is, mivel az Arlanda reptér vagy 50 kilométerre van a belvárostól, de a TGV-jellegű Arlanda expresszen 20 perc alatt bérhetünk a Központi Pályaudvarra. (TGV - a francia gyorsvasút ugyebár, meg a Tequlia-Gin-Vodka koktél. Mindkettővel kb. 200-as tempót érhetünk el. A koktéllal szívverés tekintetében. Ha a TGV-n ülve iszunk egy TGV-t az már kb. 400. No mindegy.) Ha netán megizzadtál a vonatozásban, rögtön az állomás mellett van a Nordic Star hotel, amelyben hipp-hopp le lehet hűlni. A földszinten van ugyanis egy különleges jég-bár, ahol minden betérő kap egy eszkimó ruhát, úgy ácsoroghat kicsit a mínuszokban sörözgetve.

Svédországgal kapcsolatos linkekhttp://vizsla.origo.hu/static/intezmenyek,_adattarak/adattarak,_lexikonok,_szotarak/orszagok/Europa/Svedorszag/

Amúgy sajnos igazak a hírek: a szeszesitalok drágák. Pl. egy sör itt 40 korona, ami - ki sem merem mondani - 1200 forint. Boltban persze olcsóbb, ehhez viszont rá kell lelnünk az ilyen bűnös termékeket forgalmazó "liquor store"-ok egyikére. (A belvárosban van 23 ilyen). Javaslom, hogy még itt a kezdet kezdetén lőjük el az összes "svéd" asszociációs viccünket "Né' má', beletekertek ABBA a SVÉDASZTALBA egy SVÉDCSAVART!" Ezzel megkímélhetjük útitársaikat egy sor kínos és fárasztó pillanattól. Nobel-díj úgyse jár az ilyen humorokért. További sztereotípiák: svéd gomba, svédtorna, IKEA, meg a műveltebbeknek a Playboyban megjelent svéd bikini-csapat. No ilyen lányokkal azért nemigen találkozni az utcán, inkább olyan tenyeres-talpas viking félék, hiába, csak a magyar lyányok a legszebbek.