Több emberéletet követelt idén a szeszélyes Tisza

Vágólapra másolva!
Nem tilos a legnagyobb folyónkban fürdőzni, ám fokozottan oda kell figyelni a szabályokra, ha belemerészkedünk, hiszen tavaly 71-en vesztették életüket a Dunában. Veszélyesebb, mint bármely másik folyó. Részben azért, mert nem különösebben tiszta a vize, másrészt rendkívül erős a sodrása. A Tisza is veszélyes, idén már öten fulladtak bele.
Vágólapra másolva!

Nem kell félni a víztől, de tiszteletben kell tartani a saját törvényeit. "Ittasan, teli gyomorral, felhevült testtel ne menjünk a vízbe, a gyereket ne engedjük egyedül a víz közelébe, és csak ott fürödjünk, ahol nem tilos" - halljuk gyakran. Tavaly 71 vízbe fulladás történt a Duna magyarországi szakaszán, illetve a vízirendészet által felügyelt, a főágból közvetlenül hajózható mellékágakban, mint a szentendrei, soroksári vagy ráckevei Duna.

Forrás: MTI

A statisztikai adatokból kitűnik: az elhunytak túlnyomó többsége, összesen 61 áldozat férfi volt, 48-an voltak idősebbek 30 évesnél, emellett 14 18-30 év közötti felnőtt vesztette életét. Hat 14-18 év közötti és három gyermekkorú áldozata volt tavaly a Dunának. Az áldozatok közül 52-en a főágban vesztették életüket, 30-an bizonyítottan fürdőzés közben haltak meg, a többiek öngyilkosok lettek, vagy ismeretlen ok miatt lelték halálukat a vízben. Az elhunytakból 14-en fürödtek tiltott helyen, 15-en ittasan mentek vízbe.

Mindenhol lehet fürdeni, ahol azt nem tiltják. Fontos azonban, hogy a tiltások nem öncélúak, mind egy-egy veszélyforráshoz kapcsolódik, amely indokolja a tiltást.

Sólyomvadászattal tért vissza a lovagkor/nyar/20040628solyomvadaszattal.htmlA foci-Eb extrém arcai és legjobb női/nyar/20040624afoci.htmlÖrömlányoktól retteg a kikötőváros/nyar/20040624oromlanyoktol.htmlBeindult a főszezon a Római-strandon/nyar/20040624beindult.html

Tilos fürdőzni például hajóútban, így aki át akarja úszni a Dunát, szükségszerűen tilosban fog fürdeni, és szabálysértést követ el. Emellett tilos bóják, munkagépek, hidak, vízkivételi művek, komp- és révátkelők, kikötők, rakodóhelyek közelében fürödni, hajóállomásokon a pontonról ugrálni, illetve egészségre ártalmas vizekben, határvizekben, városok belterületén vízbe menni. Éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között csak ott szabad, ahol meg van világítva a vízfelület és ki van jelölve, ilyen azonban nincs a Dunán. Tilos ott is fürdeni, ahol az önkormányzat táblával jelzi, hogy megtiltotta.

A legtöbb vízbe fulladás saját felelőtlenség miatt történik, és a fürdőzők számára az a legnagyobb veszély, ha tiltott helyen fürdenek. Ezzel veszélybe sodorják önmagukat, és szabálysértést követnek el, amit a rendőrség figyelmeztetéssel, helyszíni bírsággal vagy feljelentéssel büntethet. Az esetek döntő többségében egyébként a feljelentés mellett döntenek a rendőrök.

Egy-egy kánikulai hétvégén a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság budapesti őrse 150 folyamkilométeren vigyáz a fürdőzők biztonságára, egyszerre 8-10 hajóval is cirkálva a folyón.

A Tiszán tavaly 14-en haltak meg, ebből 11-en fürdőzés közben, idén eddig öten vesztették életüket a folyóban ismeretlen körülmények között. Erre a folyóra is vonatkozik, hogy tilos hajózóútba kerülni, így a Tisza átúszása is tilos, mint ahogyan a Balatonhoz hasonlóan a Tisza-tavon sem szabad viharban fürdőzni. A rendőrök korábban inkább helyszíni bírságot szabtak ki, de mivel nem igazán vezetett eredményre, inkább feljelentést tesznek.

A Tisza rendkívül szeszélyes folyó, nagyon változó a sodrása, egyes részeken igen gyors, és pillanatok alatt megváltozhat a helyzet, amely veszélybe sodorhatja a felkészületlen fürdőzőt.