Szabad a szex Kínában is

Vágólapra másolva!
Wu Xiao nem hitte volna soha, hogy megéri azt a napot, mikor Kínában megengedik neki, hogy felnőtteknek szánt játékokat, erotikus tárgyakat bemutató és áruló kiállítást, vásárt nyisson. Változik a világ: egy amerikai pornósztár is jelen volt a megnyitón.
Vágólapra másolva!

"Ez egy forradalmi dolog. Kína igen sokat változott azóta, mióta belefogtunk ebbe a dologba" - lelkendezett Wu, a Wenzhou Lover nevű cég kereskedelmi igazgatója. A vállalat felnőtteknek szánt játékokat, szexuális segédeszközöket, óvszert gyárt és forgalmaz: ők nyitották meg Sanghajban a környéken eddig nem látott kiállítást, írja a Reuters.

Bár Sanghaj egy időben a Kelet egyik legzüllöttebb, legszabadabb szellemiségű, legerkölcstelenebb városa volt (főképp az 1920-as, 1930-as években), mulatóit, kabaréit, nyilvánosházait már jó ideje bezárták: 1949-ben következett be nagyobb változás. A kínaiak a hetvenes évek végétől mertek újra a szexről beszélni, egyre nyíltabban, de a változás lassú volt, sokáig tabunak számított a testiség. Immár a város önkormányzata sem tiltja, lehet szex-expókat, pornóboltokat nyitni.

"Voltak akadályok, mikor elkezdtük az üzletet 11 ével ezelőtt. Senki nem gyártotta ezeket a szerszámokat, így megláttam a nagy lehetőséget. Kína 1,3 milliárd lakóval rendelkezik. Micsoda piac, gondoltam" - közölte az igazgató, aki - saját bevallása szerint - személyesen is teszteli a szexuális segédeszközöket, bőrruhákat, kiegészítőket. A bolt annyira jól megy nekik, hogy idénre 50 százalékos növekedésre számítanak, sőt, a tőzsdén is szeretnének megjelenni. A cég már exportál Japánba, Európába, és az Egyesült Államok speciális piacain is fellelhetők a termékek.

A kínaiaknak még idő kell, hogy megszokják a bizarr szerkezeteket, furcsa tárgyakat: a "habverő gépet", a "gyönyör periszkópját" vagy a "Császárt". Az amerikai tőkéből alapított Shaki Shenzhen nevű cég ügyvezető igazgatója, Fang Hong szerint tíz év kell a gondolkodás megváltoztatásához. "A termékeink 90 százalékát külföldön értékesítjük. Egy évtized kell, hogy megforduljon az arány, és főképp Kínában legyünk jelen. A kínaiak még nem értették meg a szórakozás koncepcióját" - elmélkedett az igazgató.

A kínai kultúrában jelen vannak a szexuális játékok immár több ezer éve, de a kommunista uralom alatt eltűnt a játékosság az életükből. Tizenöt-húsz éve még letartóztatták az embereket, ha egy házkutatás során vibrátort találnak náluk odahaza: manapság minden sarkon lehet kapni illegálisan másolt és árusított pornófilmet.

"Ha csak ez az egy módja van, hogy elérjük őket, akkor inkább megmutatom magam" - tette hozzá a rózsaszín miniszoknyát viselő amerikai pornószínésznő, Cindy Crawford. Ő persze nem azonos a világhírű szupermodellel, de ezt a köréje gyűlt sokaság nem tudta.