Kisebbségi önkormányzatok

Vágólapra másolva!
Az [origo] összeállításából megtudhatja, hogyan alakíthatnak kisebbségi önkormányzatot a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek és milyen lehetőségek vannak országos és fővárosi kisebbségi szervezetek létrehozására.
Vágólapra másolva!

A bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán kisebbség kezdeményezhet kisebbségi önkormányzati választásokat. A szavazáson minden választó részt vehet meggyőződése szerint.

A fővárosi kisebbségi önkormányzat

Ha egy kisebbség legalább egy fővárosi kerületben kisebbségi önkormányzatot tud alakítani, akkor kezdeményezheti fővárosi kisebbségi önkormányzat létrehozását is.

A fővárosi kisebbségi önkormányzatnak kilenc képviselője lehet, akiket elektorok választanak meg. Elektorok lehetnek a kerületi kisebbségi önkormányzatok képviselői és a kerületi önkormányzatokba kisebbségi jelöltként bejutott képviselők és a kisebbség megválasztott szószólói.

Az elektorok a képviselőket önmaguk közül választják meg, ezért a választást csak akkor lehet megtartani, ha legalább tíz elektor áll rendelkezésre. Ha a kerületi képviselők között nincs elég kisebbségi elektor, akkor lehetőség van további elektorok megválasztására is. Választott elektor az lehet, akit legalább három, magát az adott kisebbséghez tartozónak valló fővárosi választópolgár ajánl. A kisebbségi elektorválasztást az önkormányzati választást követő 60 napon belül, a fővárosi kisebbségi önkormányzati választást pedig az elektrorválasztást követő 60 napon belül kell kiírni.

Országos kisebbségi önkormányzat

Országos statisztikák a kisebbségi jelöltekrőlhttp://www.valasztas.hu/ver/start2_ind.htm

Minden kisebbség kezdeményezheti országos kisebbségi önkormányzat összehívását. Az országos kisebbségi önkormányzatot kisebbségi elektorok választják meg. Kisebbségi elektor lehet minden települési önkormányzati képviselő, akit kisebbségi képviselőként választottak meg, a helyi kisebbségi önkormányzati képviselői és a szószóló.

Ha egy településen ilyen elektorok nincsenek, akkor lehetőség van további elektorok megválasztására. Az elektor választását a településen élő, magát az adott kisebbséghez tartozónak valló három választópolgár kezdeményezheti.

A elektorválasztó gyűlést a helyi önkormányzati választást követő 60 napon belül kell megtartani. Az elektor megválasztásához tíz helyi választó kell, akik azonos kisebbséghez tartozónak vallják magukat.

Egy településen egy kisebbség csak egy elektort választhat, egy elektor csak egy elektori megbízást vállalhat. Az elektorok megválasztása után az Országos Választási Bizottság újabb 60 napon belül hívja össze az elektorok gyűlését, ha az elektorok száma eléri a 14 főt. Az országos kisebbségi önkormányzatnat legkevesebb 13, legfeljebb 53 tagja lehet. A tagokat az elektorok választják meg maguk közül.

A helyi kisebbségi önkormányzatok

Háromféleképpen lehet helyi kisebbségi önkormányzatot alakítani. Ha egy települési önkormányzat képviselőinek több mint felét egyazon kisebbség jelöltjeként választották meg, akkor a testület kisebbségi települési önkormányzatnak nyilváníthatja magát.

Ha az önkormányzati képviselők legalább 30 százalékát egyazon kisebbség jelöltjeként választották meg, akkor ezek a képviselők legalább 3 fős helyi kisebbségi önkormányzatot (közvetett módon létrejövő helyi kisebbségi önkormányzatot) alakíthatnak.

Lehetőség van arra is, hogy közvetlen kezdeményezés után szavazzanak a választók egy kisebbségi önkormányzatról. Helyi kisebbségi önkormányzati választásra akkor kerülhet sor, ha öt, magát azonos kisebbséghez tartozónak valló választópolgár a jegyzőnél kezdeményezi a választás kiírását.

A választást akkor lehet megtartani, ha legalább annyi kisebbségi képviselőjelölt van, ahány tagja lehet a helyi kisebbségi önkormányzatnak. A kisebbségi önkormányzatnak az 1300-nál kisebb lélekszámú településeken három fő. Az 1300-nál nagyobb lélekszámú településeken és a fővárosi kerületek esetén pedig öt fő. Képviselő az lesz, aki a legtöbb szavazatot kapja. Az önkormányzatnak legalább három tagból kell állnia mindenhol. Ez alatt a létszám alatt az önkormányzat nem jöhet létre.

A kisebbségi önkormányzatok esetében választási küszöb is van. A választás csak akkor eredményes, ha a tízezernél kisebb lélekszámú településeken legalább 50, az ennél nagyobb településeken pedig 100 választópolgár érvényesen szavazatot ad le egy kisebbség jelöltjeire.

Kisebbségi képviselőjelölt az lehet, akit a település vagy fővárosi kerület választópolgárai közül legalább öten ajánlottak. A jelöltnek nyilatkoznia kell arról, hogy az adott kisebbség képviseletét vállalja.