Hétfőn kinyitják a helyhatóságoknak a Duna Palotát

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatok napja alkalmából hétfőn szimbolikusan kinyitják a budapesti Duna Palota kapuit a helyhatóságok előtt - ígérte Lamperth Mónika belügyminiszter. Emellett létrehozzák az önkormányzatok szolgáltató központját.
Vágólapra másolva!

A belügyminiszter vasárnapi veszprémi sajtótájékoztatóján közölte: ezentúl a Duna Palotában az önkormányzatok közvetlenül vehetnek igénybe minden információs szolgáltatást, a polgármestereknek tárgyalótermek is rendelkezésükre állnak majd. Jelezte, a polgármesterek, önkormányzati képviselők számára európai uniós információkkal is szolgálnak, továbbá számítógépes adatszolgáltatás is igénybe vehető és önkormányzati konferenciákat is lehet majd tartani a palotában.

A belügyminiszter hétfőre meghívta a Duna Palotába valamennyi önkormányzati szövetség vezetését, valamint számos polgármestert és helyhatósági képviselőt is. Jelen lesz az önkormányzatok napja ünnepségen és a szolgáltató központ megnyitásán Medgyessy Péter miniszterelnök. "Az önkormányzatokkal való partneri együttműködést jelzi az is, hogy minden olyan ügyirat, amely az önkormányzatokat érinti, csak akkor kerülhet a belügyminiszter asztalára, ha ott van mellette az önkormányzati érdekszövetségek véleménye is" - közölte Lamperth Mónika.

Mint mondta, megkülönböztetett figyelmet fordít arra, hogy azokon a településeken is zökkenőmentes legyen a helyi közügyek intézése, ahol jelenleg nincs polgármesterjelölt vagy kellő számú képviselőjelölt. Megjegyezte: ebben az esetben a törvény szerint a jelenlegi képviselő-testület mandátuma meghosszabbodik a fél év múlva tartandó időközi választásokig.

A belügyminiszter az önkormányzati testülettel is rendelkező régiók kialakításával kapcsolatban úgy fogalmazott: a Medgyessy-kormány bátor, megalapozott elhatározásra jutott, amikor azt mondta, hogy a közigazgatási reform előkészítése során ki kell alakítani a választott regionális önkormányzatokra vonatkozó koncepciót, illetve meg kell hozni a szükséges törvényeket. Szerinte legkorábban 2006-ban lehet regionális önkormányzatokat választani.

"A tisztességes szakmai előkészítés mellett elengedhetetlen az alkotmány módosítása, a kétharmados törvények meghozatala, amihez természetesen szükséges a politikai konszenzus is. Nem szabad és nem is lehet négyévenként új pályára állítani a közigazgatást" - mondta a belügyi tárca vezetője.

Közölte, a megyei önkormányzatok közszolgáltatási funkcióit a kistérségek delegálásával alakuló megyei intézményirányító társulás veheti át.