Vágólapra másolva!
A Főpolgármesteri Kabinet ülésén éles koalíciós vita alakult ki az Erzsébet téri közpark hasznosítása miatt. A fővárosi szocialisták ugyanis továbbra sem értek egyet azzal, hogy az Erzsébet téri közparkot eladják az alatta lévő félkész építményekkel együtt, a szabad demokraták viszont ragaszkodnak az Orbán-kormánnyal ez ügyben aláírt, majd az utódjával is megerősített szerződésnek a betartásához, amely pályázat kiírását jelenti.
Vágólapra másolva!

Egerfai József (MSZP) frakcióvezető-helyettes és Vajda Pál (MSZP) főpolgármester-helyettes elmondták, elutasították a kabinetülésen azt a számukra elfogadhatatlan lépést, hogy az Erzsébet téri közparkot magánkézbe adják. Szerintük, más esethez hasonlóan, ezúttal is megoldható lenne a kérdés rendezése úgy, ha a park köztulajdonban maradna, a felszín

alatti félkész létesítményeket pedig albetétként privatizálnák. Meggyőződésük, hogy sem az államnak, sem a fővárosnak, sem a lakosságnak nem állhat érdekében a közpark eladása. Hozzátették: e logika alapján ugyanis a jövőben akár a Margitsziget, vagy a Városliget is eladható lenne. A szocialisták rossznak tartják a kormánnyal kötött megállapodás alapján készített privatizációs technikát. Eszerint ugyanis az állam és a főváros is kevés bevételhez jutna, miközben a közpark magánkézbe kerülne. A szocialisták megerősítették azt a Fővárosi Közgyűlés múlt csütörtöki ülésén benyújtott, s a közgyűlés többsége által el is fogadott álláspontjukat, hogy nincs szerződésszegés ez ügyben. A kormánnyal való tárgyalásokra további 45 napot biztosított a közgyűlés. Ez szerintük elegendő az új privatizációs technika kidolgozására.

Bőhm András SZDSZ-frakcióvezető elmondta, hogy a szabad demokraták nem a terület eladásához, hanem a kormányzattal kötött szerződés betartásához ragaszkodnak. Egyetértenek azzal a másfél hete elfogadott kormányzati döntéssel is, hogy a korábbiaktól eltérően, alsó limithatárral írják ki a terület nyílt, nemzetközi eladási pályázatát. Bőhm András jelezte: attól sem zárkóznak azonban el, ha a kormányzat ingyen átadja a fővárosnak a tér alatti, feletti létesítmények tulajdonjogát.

A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a közgyűlés csütörtöki ülése nem oldott meg semmit. A kormánnyal korábban kötött szerződés pénteken lejárt, anélkül, hogy azt módosították volna. Közölte: a főváros szerződésszegésének pedig csak addig nincs szankciója, míg az állam nem gondolja úgy, hogy lépnie kell e téren. Sürgős feladat lenne - tette hozzá - a politikus, hogy az állam, vagy a szakminiszter írásban jelezze, nem kíván szankciókkal élni. A frakcióvezető azért is rossznak tartja a múlt heti közgyűlési döntést, mivel az a kormányhatározatnak azt a részét nem tartalmazza, hogy limites pályázaton adják el a területet, csupán azt rögzíti, hogy 45 napot biztosítanak a kormányzattal való további egyeztetésekre.