Maradnak képviselők a polgármesterek

Vágólapra másolva!
Az MSZP politikusa elutasítja, a többi parlamenti párt képviselője megfontolandónak tartja Dávid Ibolya MDF-elnök javaslatát, miszerint a jövőben összeférhetetlenné kellene tenni az országgyűlési képviselői, valamint a polgármesteri és a helyi önkormányzati képviselői tisztségeket. Az MSZP nélkül nem módosulhat a törvény. Ha a jelenlegi ciklusban lépne hatályba ilyen intézkedés, becslések szerint a parlamenti képviselők legalább felét érintené.
Vágólapra másolva!

A 2006-ig tartó ciklusban el kellene gondolkodni azon, hogy az országgyűlési képviselők a jövőben ne tölthessenek be polgármesteri, illetve helyi önkormányzati képviselői tisztségeket - mondta egy keddi szombathelyi sajtótájékoztatón Dávid Ibolya. Az MDF elnöke arról is beszélt, hogy szerencsésebbnek tartaná, ha az önkormányzati választás ugyanúgy két fordulóból állna, mint az országgyűlési választás. Szerinte ugyanis a mostani rendszerben könnyen elveszhetnek a nem befutó önkormányzati képviselőkre, polgármesterekre leadott szavazatok.

Csabai Lászlóné MSZP-s képviselő, a parlament országgyűlési bizottságának elnöke vitatja Dávid Ibolya javaslatát, ez a típusú összeférhetetlenség szerinte ugyanis ellentmond az európai gyakorlatnak. A politikus a képviselőkre bízná, hogy milyen önkormányzati tisztséget vállalnak. Az [origo]-nak elmondta, ő Nyíregyháza polgármestereként 1995-ben ugyan lemondott a parlamenti képviselőségről, de a mostani ciklusban már el tudja végezni mindkét feladatot. A politikus az önkormányzati választások kétfordulóssá alakítását sem tartja jó ötletnek, szerinte a kompenzációs listának köszönhetően így sem vesznek el a szavazatok.

Bőhm András SZDSZ-es országgyűlési képviselő ugyan a párt fővárosi frakcióvezetőjeként maga is betölt önkormányzati tisztséget, de úgy véli, megfontolandó Dávid Ibolya összeférhetetlenségre vonatkozó javaslata. Szerinte is számos előnye lenne annak, ha a parlamenti képviselők nem látnának el önkormányzati feladatokat. Bőhm az [origo]-nak hozzátette: az összeférhetetlenségi szabálynak csak akkor látná értelmét, ha az kötelező érvényű lenne a képviselők számára, és nem saját döntésen múlna. A politikus ugyanakkor nem ért egyet az önkormányzati választások kétfordulóssá alakításával. Szerinte épp ellenkezőleg, az országgyűlési választást is egy fordulóban kellene lebonyolítani, mert úgy a pártoknak nem lenne lehetőségük az alkudozásra és a taktikázásra.

A Fidesz egyelőre nem foglalkozik Dávid Ibolya javaslatával, jelenleg ugyanis a most következő önkormányzati választásokkal van elfoglalva, mondta az [origo]-nak Répássy Róbert fideszes parlamenti képviselő. Répássy szerint a jelenlegi ciklusban már úgysem lehet változtatni a szabályozáson, a 2006-os választás pedig még túl messze van ahhoz, hogy konkrét javaslatokat lehessen megfogalmazni. A képviselő ugyanakkor úgy véli, szükség van változtatásokra, de előbb meg kell várni, míg az Országos Választási Bizottság az önkormányzati választások után közzéteszi észrevételeit.

Sem az Országgyűlés tájékoztató központja, sem az Országos Választási Iroda nem rendelkezik pontos információkkal arról, hogy hány parlamenti képviselő tölt be önkormányzati tisztségeket. Az általunk megkérdezett politikusok ugyanakkor egybehangzóan azt állították, a jelenlegi Országgyűlés pártjaiban legalább a képviselők fele rendelkezik ilyen pozíciókkal. Kivételt csak az SZDSZ jelent, amelynek 20 fős frakciójából - Bőhm András állítása szerint - mindössze négyen töltenek be önkormányzati tisztséget.