Vágólapra másolva!
Vasárnap reggel 6 óráig jelezhetik az önkormányzati választásokon induló jelöltek visszalépési szándékukat. A jelöltségről írásban kell lemondani. Ha a visszalépő jelölt nevét már rányomtatták a szavazólapra, akkor visszalépését tollal áthúzva kell jelezni és a visszalépésről hirdetményben, vagy szóban kell tájékoztatni a választókat.
Vágólapra másolva!

Bárány Zsuzsa, az Választási Információs Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: a választási törvény értelmében a jelölt visszalépése akkor érvényes, ha a szavazás megkezdése előtt a jelölésről írásban lemond. Ha a visszalépés még a szavazólapok elkészítése előtt történik meg, akkor a nevet nem nyomtatják ki.

Bárány azt is elmondta, ha a szavazólapokat már kinyomtatták, a kiesett jelölt nevét a szavazólapról úgy kell törölni, hogy nevét tollal húzzák át. A törvény szerint, ha a jelölt a szavazólapok elkészítése után esik ki, erről a szavazatszámláló bizottság köteles még "a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen, valamint szükség szerint szóban tájékoztatni a választópolgárokat".